What to see - Ljubljana

Wednesday, July 12, 2017

Hi all! It is the time to reveal another one of my traveling tips. It is the country that most of us are only passing by on the way to Croatia. I was no different. Please say HALLO TO SLOVENIA. When my friend asked me if I would be up for a one day trip to Ljubljana my answer was clear. Maybe because as a mom there are not many moments that you actually spent outside of your home, so every possible trip sounds like a great idea.

Any ideas how it went? 

I have realised that: 
I do understand Slovenian language quite good.
They have delicious cuisine.
I felt like on holiday, instantly.
There are mountains and sea there..and I have realised that I could potentionally live there if not in Spain of course (because that is my #1 country).

From my point of view - Ljubljana has something powerful to offer. Take a closer look. 


1st DAY

We left on Friday in the morning and we got to Slovenia in the afternoon. You can get there sooner, but we were traveling with Mr.Awesome, so the journey took us a little longer, you know. As soon as wearrived we took a shower in a family hotel Garni Hotel Azur and were ready to go to the city center for a little walk, souveniers shops, coffee and first pictures. If you ask me I would not recommend this hotel to anybody. It was pretty pricey and the breakfast was not something that you would like to see as a start of your day. HAHA. 

Friends are traveling with you anywhere

If you have only one day for this spectacular city make sure to walk through all of the bridges and stop by in any of the restaurants for the delicious traditional meals. This was the first time I have tried ginger soup and I really liked it. Seafood is my answer for everything - try calamary or any that you love.

Love locks @ Butcher's bridge
Same bridge - different side / Butcher's bridge

Also check the events on the VisitLjubljana and you won't miss anything important. We have been lucky enough to get there on time to enjoy the FOOD FEST and I absolutely recommend the pistachios cake. For all architecture lovers - worth to visit is the Ljubljana Cathedral. The side doors with portraits of bishops are stunning. 

Food fest
Cathedral / St.Nicholas church - side doors

Ljubljana is magical in the evening as well. The city is buzzing with the sounds of tourists, artists and musicians. I think that it is obvious that I loved this trip and would love to get back soon.

DAY 2 - Castle and Metelkova

The next day was dedicated to the Ljubljana Castle and Metelkova. When traveling with kids make sure to visit the Museum of Puppetry for sure. Even though the museum is not big we have really enjoyed our time there and we have made an appearance for two ladies from US who have no idea that behind the scene is my hubby and Zachary playing with the puppets. They were like: "Jees it looks like a little boy playing there. It is amazing!". 

Cobbler's bridge in the evening
Franciscan Church of the Annunciation

Metelkova looks like a little city in a big city. It is a place for all open-minded people. It is really worth your time if you are not afraid as there are not many places like this and the colorful scenery looks great on the pictures. Pay attention if you are way too conservative you'd rather go for an ice cream. 

ON THE WAY HOME

We left Ljubljana after lunch as we wanted to stop at Bled lake. There are many tours taking tourist to the Bled lake and the prices are high, so if you are travelling by car, make sure to stop there on the way home and rent a boat on your own. 

Hope to see you soon with another travelling story.

Vodnikov trg - place where Ihave bought my new black straw hat
Funicular to the Ljubljana Castle

Čauko kamoši! Dnes je tu opäť jeden z cestovateľských tipov a tentoraz do krajiny, cez ktorú väčšina z nás iba prechádza na ceste do Chorvátska. Ja som nebola výnimkou. Keď sa ma kamoška opýtala, či by sme s ňou neskočili na otočku do Ljubljany, moja odpoveď bola jasná. Veď chápete, mamička na materskej trávi 90% času doma, a tak každý výlet znie ako ten najlepší nápad na svete.

A ako to dopadlo?

Zistila som, že:
Slovincom perfektne rozumiem.
Majú skvelú kuchyňu.
Cítim sa tam ako na dovolenke.
Majú more aj hory a vlastne by som tam dokázala žiť.

No skrátka z Ľubľany sála perfektná emócia. Veď uznajte sami. 

Castle view
Zachary is performing his best act

DEŇ PRVÝ

V piatok ráno celá naša posádka vyrazila a už na obed sme boli v Ľubľane. Pravdepodobne sa tam dá dostať aj skôr, ale cestovali sme aj s pánom Čarovným, takže cesta trvala trošku dlhšie, chápete. Bývali sme v hoteli Garni Hotel Azur a po sprche sme boli pripravení na prechádzku centrom, suveníry, kávičku a prvé fotky. No ak sa ma pýtate, tak tento hotel by som Vám neodporúčala, bol drahý a tie raňajky rozhodne neboli niečo, s čím chcete štartovať svoj deň. HAHA.

Museum of puppetry

Ak máte na toto skvelé mesto iba jeden deň, tak odporúčam prechádzku po všetkých mostoch a určite sa zastavte niekde v reštike na miestnu kuchyňu. Prvýkrát som jedla zázvorovú polievku a bola super. Morské plody sú moja odpoveď na všetko - skúste kalamáry alebo čokoľvek, čo máte radi.

My partner in crime

Rozhodne odporúčam pozrieť si pred cestou akcie na VisitLjubljana, aby Vám nič dôležité neušlo. Nám sa podarilo doraziť priamo na FOOD FEST a pistáciový koláč bol MEGA. Pre všetkých milovníkov architektúry, rozhodne skočte do Katedrály. Je naozaj skvostná a určite si všimnite aj sochy pápežov na bočnej bráne.


Free your mind and the rest will follow
Metelkova

Ľubľana je rovnako čarovná aj večer. V meste sa rozlieha ruch turistov, umelcov a hudobníkov. Zrejme Vám neušlo, že sa mi tu naozaj páčilo a rozhodne sa sem chcem jedného dňa vrátiť. 

DEŇ DRUHÝ - HRAD A METELKOVA

Ďalši deň hneď ráno sme sa vybrali na hrad a treba prísť naozaj skoro, pretože rady na lanovku vedia byť neskutočne dlhé. My sme v nich našťastie nečakali. Ak cestujete s deťmi, tak sa isto zastavte v múzeu bábok. Nie je síce veľké, ale zábavy je tam habadej. My sme dokonca pripravili dvom nič netušiacim turistkám z US perfektné divadlo. Keď som počula ich udivené : "Džís, to vyzerá úplne ako malý chlapček!", tak som si skoro cvrkla a vysvetlila som im, že za oponou je naozaj malý chlapec s tatom. 

Crazy sculptures - Metelkova
Bled lake

Metelkova je niečo ako mesto v meste. Je miestom pre všetkých ľudí s otvorenou mysľou. Ak sa nebojíte, tak rozhodne stojí za pozretie a jej farebnosť vyzerá na fotkách mega. Ak však patríte skôr ku konzervatívnym typom, tak odporúčam Metelkovu vynechať a skočiť radšej na zmrzku.

CESTOU DOMOV

Po obede sme sa rozlúčili s Ľubľanou a vybrali sa na cestu k jazeru Bled. Všetci tam totiž chodia na výlety a pýtajú si za ne na môj vkus viac ako je slušné. Ak cestujete autom, tak sa tam kľudne stavte a dokonca si tam viete prenajať aj loďku. 

Zachary is playing around

Dúfam, že sa vidíme čoskoro pri ďalšom cestovateľskom príbehu.


You Might Also Like

6 komentárov

  1. Replies
    1. ..tiež si myslím Alex, je tam krásne, pohodička, atmoška na jednotku..už iba zbaliť kufre a presťahovať sa :D :D :D

      Delete
  2. Kks, vyzerá to super!! Ja som v Slovinsku ešte nebola, dokonca ani pri prejazde, lebo do Chorvátska sme sa trepali cez Maďarsko a samozrejme nie po dialnici, ale po tých najzašitejších dedinkách .. :D Tak to dopadne keď si sama nastavujem navigáciu. Ale vyzerá to tam fakt lákavo, tak príjemne. Inak outfit so sukňou je geniálny, asi si takú sukniočku začnem hľadať v obchodoch! :D

    www.nasklee.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..hahaha..poznám aj tú maďarskú trasu a dokonca aj zablúdiť sa nám podarilo a čo sa sukne týka, tak sa mi ju v deň fotenia podarilo obliať kávou..ale čo celá som sa oliala a chodila som potom v tričku ako ovracaná..pod sukňou boli našťastie kraťasy, tak to som dala dole ako v divadle, no ale podstatné je, že #ootd fotky nemám :D :D :D a najskôr niečo podobné nájdeš v mohite :-*

      Bóoože, však ti tu píšem ďalší článok :D

      Delete
  3. Právě do Slovinska bych se chtěla podívat, protože mi každej ze všech stran říká, jak mají super jídlo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..keby len jedlo..všetko majú super..hneď by som šla zas a rozhodne na dlhšie :D

      Delete