2 deti, 3 krajiny a 6 miest za 10 dní...

Wednesday, July 18, 2018

Road trip pre rodinky 

Ahojte kamoši, komplikovanejší názov článku som vymyslieť vážne nedokázala. Zrejme preto, že tento vzniká na kolene cestou domov z nášho rodinného výletu k moru. Bude to také zhrnutie a fashion tipy tu nehľadajte, spadá totiž do kategórie mommy prípadne kombo s travelingom. Už v názve trošku zavádzam, keďže Beka je stále v brušku, ale myslím si, že každá matka a tehotná žena so mnou budú súhlasiť, že fakt, že to dieťa netlačíte ešte v kočíku neznamená, že vás nevyždíma ako citrón. Aktuálne mi v bruchu hrá vodné pólo. To dievča bude mať toľko krúžkov, že jej atletická postava bude úplnou samozrejmosťou už v predškolskom veku.

Cestovanie v 30tt+

Keď sme si tento náš výletík zmysleli v hlavách pár dní pred odchodom, tak nám to prišlo ako malina. Veď Slovinsko je za rohom a pri mori sme tak rýchlo ako v Košiciach. Nuž takto. K moru sme dorazili po celodennom výjazde, ktorý trval 9 hodín, pretože juniora treba unaviť a nechať vylietať na nejakom odpočívadle a ešte mu treba šupnúť aj vývar od babičky cestou okolo Grazu. Raz darmo, je rozmaznaný a lepeňák od maminky nezje. Vyjedá iba šunku. Pohodlie pri sedení v aute je pre tehotnú určite lepšie ako v autobuse a lietadlo by som už ja osobne neriskovala, takže si nesťažujem a vrtím sa tak, aby ma dieťa netlačilo všade možne. Tak či onak sme cestu prežili a kochali sa výhľadmi a vďaka waze sme ani netrčali v žiadnej zápche. Aleluja.

Airbnb a jeho nástrahy

Už nejaký ten piatok si ubytovanie vyberáme cez Airbnb a zvyčajne máme naozaj šťastie. Sú tu ale isté úskalia, ktoré sme si v súvislosti s faktom, že sa zo mňa stáva olifant neuvedomili. Poviem vám, že som statočne spomínala tak Slovincov ako aj Chorvátov a ich chuť stavať všetko do kopca. Strmáčik v meste Koper som si strihla iba 2x a potom sme pre istotu museli chodiť na pláž do iného mesta a jedine autom. Moje prekvapenie sa znásobilo, keď sme vysadili mamku s kamoškou v centre Rovinj a presunuli sme sa na naše ubytko iba pár minút od nich, ale hádajte kde? No jasné, že na kopčeku. Navrhnem airbnb pridať filter "BEZ KOPCA". Ale tak aspoň som si potrénovala zadok. Vzhľadom na to, že už takmer 2 roky necvičím, mala by som byť vlastne vďačná.


Vtipné momenty

Nuž o vtipné situácie nemáme núdzu a za všetky uvediem aspoň tieto dve, aby sme tu neboli 100 rokov.
Prvý príbeh - slovinská hranica na ceste z Chorvátska, prejdeme pasovou kontrolou pri prvom okienku a pri tom druhom sa milej pani policajtke nepozdáva manželova brada. Nečudujem sa, skôr ma prekvapuje, že sme dali opačný smer bez zastavenia. Nechá ho vystúpiť, skotroluje prepážky v predu v aute, pretože tam sa zvyčajne schováva kontraband, že áno. Dovolí mu nastúpiť, obíde auto a otvorí pravé predné dvere, kde na ňu vypadne Zakyho nočnik s mojími mokrými plavkami. Zdesí sa a vraví: " there is a wet bra and I don' t know what", v hlave mi ide "no worries that's just a shit from our kid", ale v skutočnosti to bol iba spodný diel plaviek. Oba mokré, pretože sme si ešte pred chvíľou močili zadky v chorvátskom moríčku. Nechá nás teda putovať ďalej, ale ešte si samozrejme dôkladne vydezinfikuje ruky. Toľko dezinfekcie by stačilo pre celú armádu.




Druhý príbeh je omnoho kultúrnejší a hlavnú úlohu si v ňom strihli naši susedia. Prepáčte bratia Česi, ale vážne ma to pobavilo. Dej sa odohráva v meste Pula známom svojimi pozostatkami z rímskych čias. Ako tak šlapeme okolo krásnej ruiny amfiteátra, nápadne pripomínajúceho Koloseum v Ríme a dýchajúceho históriou preberie ma hlas českej dievčiny, ktorá sa s nechuťou vlastnou len tínedžerom čuduje, prečo pre Boha strácajú drahocenný čas v tomto zapadákove a teraz parafrázujem: " Proč sme tady, vždyť to ješte nemaj dostavěný." Skoro som si cvrkla, čo vám poviem. Tí Rimania to zabudli dostavať a s Chorvátmi to ani nehne.


Zhrnutie

Prešli sme si cez Slovinsko a jeho 3 pobrežné mestá - Koper, Izola a Piran, strihli si výlet do Terstu a na zámok Miramare a druhú časť dovolenky strávili prevažne na pláži v chorvátskom Rovinj a jediný deň, čo nám pršalo sme strávili výletom do mesta Pula, bola to streda a pre Chorvátov aj dosť veselá. Vďaka víťazstvu nad angličanmi som ich radostné trúbenie počula až do rána. V každom prípade by som túto našu dovču nemenila za nič na svete. Dokonca sa mi vôbec nechcelo odísť. Za mňa osobne boli pláže v Rovinj pre moje vyvalovanie, pohodlíčko, možnosť prechádzať sa a fotiť a Zacharyho zábavu v mori najlepšie. Potom sa v mojom rebríčku umiestnila Izola, ale platenie žetónmi za sprchu a toaletu ma neoslnilo a za mňa najhoršie hodnotím pláže v meste Koper. Kopa betónu a vstup do vody vôbec nie baby friendly. Vlastne som sa tu ani nekúpala. Viac sa o tom rozpíšem v ďalšom článku, kde rozoberiem všetky mestá detailnejšie. Mimochodom celým článkom vás sprevádzajú naše fotky z mesta Terst a zámku Miramare.

Ak sa náhodou chystáte do niektorého zo spomínaných miest, tak mi dajte vedieť, čo by vás zaujímalo.

Prajem krásne leto, nech už vás zavedie kamkoľvek.


Shop our look:
Dress - Petra Weingart // Shoes - CCC Shoes&Bags // Hat - souvenir from Ljubljana // Sunnies - H&M
Zachary - T-shirt & shorts - H&M // Shoes - Baby Bare
Daddy - whole look from H&M


You Might Also Like

0 komentárov