Revolúcia v obliekaní...

Wednesday, May 01, 2019

Ekologicky iba na oko

Ahojte milí moji. Počula som fámy, že blogerky zrazu začali objavovať secondhandy, že zrazu začali podporovať lokálnu módu, že všetko robia iba preto, že je to práve in. Tiež počúvam, že to robia iba preto, že sú za to platené. Potom sú aj názory, že jeden deň propagujú slow fashion a druhý si veselo nakupujú v H&M, Zare či nejakom inom fast fashion obchode. Možno to tak je a možno nie. Každý si je strojcom vlastného šťastia a rovnako si aj vy ako followeri viete vybrať, či budete takúto slečnu sledovať alebo nie. A ak by ste nevedeli, tak NIČ NIE JE ČIERNO-BIELE. Ja sama sa už dlhšie snažím robiť premyslené nákupy a stále nie som na 100 percent. To ale ani nie je môj cieľ. Mojím cieľom je prestať nakupovať iba preto, že mi to aktuálne trendy diktujú. Snažím sa podporovať lokálnu tvorbu, swapy, bloger bazáre a v neposlednom rade si pomáhať medzi kamoškami. Toľko oblečenia, čo sme si ako kamky prestriedali pre seba a aj pre deti. Keď mi raz dojdú kamarátky s miminkami, tak tie detské veci posuniem na swap, pretože neviem ako vám, ale mne sa tie detské šatôčky a pyžamká takmer vôbec nezničia, a tak môžu slúžiť a robiť radosť ďalej. O tom ako sa na tom ušetria peniaze a príroda ani nevravím.

Čo je to Fashion Revolution?

Fashion Revolution je hnutie založené v Londýne, ktoré bojuje za transparentný, etický a udržateľný módny priemysel. Vzniklo po tragédii, ktorá sa udiala v Bangládeši 24tého apríla 2013, pri ktorej zahynulo 1130 ľudí a ďalších 2500 bolo zranených. Iba deň predtým túto továreň evakuovali z dôvodu narušenia statiky a na druhý deň zamestnancov donútili vrátiť sa späť pod hrozbou nevyplatenia mesačnej mzdy.


A tak sa každoročne do kampane Fashion Revolution Slovakia môžete zapojiť aj vy a spýtať sa značiek #WHOMADEMYCLOTHES?  Na značky, ktorým etika stále nehovorí takmer nič, treba poukazovať. Nezabúdajme, že textilný priemysel je jeden z piatich najšpinavších priemyslov na svete. Textilný odpad je problémom každého z nás a ekologickým správaním aj ako jednotlivci vieme spraviť veľa. Myslite na to, keď si pôjdete nabudúce kúpiť 256 tričko, ktoré nevydrží ani 3 oprania. Ja na to budem myslieť tiež. Spolu to dokážeme, budeme sa vzájomne podporovať a nebojte, to, že si niečo kúpite vo fast fashion obchode neznamená, že ste zlý človek. Stačí si vyberať a myslieť dopredu, aby ste potom nelutovali. Pomáha vyberať si kvalitné materiály a pozerať vysačky.


Oblečená lokálne a netuctovo

Môj dnešný outfit je takmer celý lokálny. Teda až na tenisky. Ak by ma náhodou chcela podporiť Novesta jedným párom bielych tenisiek, tak sa rozhodne nepohnevám, a ak by nechcela, tak si ich rozhodne kúpim aj sama, teda hneď ako sa mi tie tenisky, čo mám aktuálne na totálku zničia. Poďme teda pekne poporiadku. Nohavice sú od BAGBET, za ktorou stojí rozkošná Alžbetka, a ktorá bojuje proti plytvaniu v odevnom priemysle práve recyklovaním materiálov. Okrem nohavíc má v repertoári aj košele, sú šité z odpadu a jednu z nich už dlhšie hrdo nosím aj ja a pred vianocami som si na SWAPE organizovanom IPRUM kúpila práve červené culottes a úprimne som ich tipovala skôr na vianočný kúsok, ale ako vidíte, budú pečené-varené aj v mojej letnej garderóbe. Plánujem ich zobrať aj na výlet na náš roadtrip. Ďalšou lokálnou značkou je Renewals by Nosené, od ktorej mám na sebe bielu košeľu. Kvôli Rebi preferujem všetko na gombíky či s väčším výstrihom, veď viete, prsko sem a prsko tam. A ešte tretí kúsok a ním je vesta od LULL Loungewear. Je to tá najmäkšia vesta na svete a z tohto matroša robia aj kabáty. Just saying. Tú vestu mám už pomerne dlho, nech si nemyslíte, že teraz nakupujem ako besná iba MADE IN SLOVAKIA. Lebo nenakupujem. Teda veľa a vám držím  palce tiež.

My look:
Nohavice - Bagbet // Košela - Renewals by Nosené // Vesta - LULL Loungewear // Tenisky - Answear 

You Might Also Like

0 komentárov