Príbeh o dvoch kozách..

Wednesday, November 20, 2019

Ahojte kamoši. V prípade mužov odporúčam preskrolovať fotky a opustiť stránku, lebo viem, že jeden či dvaja to tu reálne občas aj prečítajú. Dnes bude téma výsostne ženská, tak prečo by ste si to robili, že? Dnes sa totiž chystám znovu otvoriť tému dojčenia resp. kojenia, pretože tá druhá verzia je mojim ušiam milšia, aj keď nie oveľa. O veciach ako kojenie, menštruácia či pôrody sa zas tak moc nehovorí a ja by som rada zaznamenala môj aktuálny názor na vec. Lebo teraz to práve takto cítim a raz ma to možno bude zaujímať, možno to bude zaujímať Reb a možno to pomôže aj niektorej z vás, ak to cítite rovnako. Tak nech sa páči, tu je príbeh mojich bradaviek.

Jednotlivé fázy kojenia

Ja teda naozaj neviem ako to majú iné ženy, pretože som si nevšimla, že by blogerky vo veľkom cítili potrebu rozoberať ako to počas kojenia prežívali. Ak sa niečo rieši, tak zvyčajne či áno alebo nie, a že nemáme súdiť, lebo nevieme, čo sa za nekojením skrýva. Ja som mala to šťastie, že som kojiť mohla, že sa deti relatívne rýchlo naučili správne sa prisať a mlieka som mala dosť na to, aby som nemusela dokrmovať. Vďaka Zakyho averzii k UM to bol vlastne dar, lebo neviem, čo by jedol a inak za túto averziu vďačí sestričkám z nemocnice, to je ale na iný príbeh. Prvú fázu teda považujem z počiatku za jemne stresujúcu, ale potom takú milučkú, pretože bábo je malé, voňavé a môžete sa k nemu tulkať. Táto sladká fáza končí s príchodom prvých 3 zubov. Potom sa to sladké mimino mení na časovanú piraňu. Každé dieťa to má inak. U Zakyho to prišlo skôr ako u Reb a bolo to vážne bolestivé prebudenie.


Piraňa útočí - 2.fáza

Kojoporadkyne a ekomatky sa tvária, že treba dávať dieťaťu mlieko snáď, kým neodíde z domu, ale poviem vám, že po prvom poriadnom a krvavom uhryznutí som mala 100 chutí skončiť a to okamžite. Vtedy som videla hviezdičky pred očami a zhruba 3 dni bolo kojenie pekielkom. Ale držala som sa pôvodného plánu a to dopriať im obom mlieko do posledného povinného očkovania, ktoré je v 15tom mesiaci života. Zakyho som teda odstavila z denného kojenia v roku a o 3 mesiace skončilo aj nočné, nastupovala som aj späť do práce a spánok bol jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré mi počas kojo fázy chýbal. Pri Reb mám veľmi podobné plány, i keď netvrdím, že to o mesiac či dva nepotiahnem. Ďalšou veľavravnou fázou je fáza zdvihnutého trička. Prichádza zhruba okolo 10 mesiacov, respektíve, keď sa k vám vie dieťa dostať samé, po štyroch či po dvoch a dokáže si samo a jasne vypýtať svoj soft drink. Vlastne si myslím, že s plnou pusou zubov by každé dieťa malo už samé poslať cici a mici do histórie. 



Batoľa - 3.fáza

Lenže pri mojich deťoch to tak nebolo. Nemali potrebu poslať ich kade ľahšie a ja som si s pokročilím časom, vyťahanou cici a mici hovorila, že to robím pre nich, že to dám ešte chvíľu, ale úprimne, keď vás bradavky bolia jak blázon, keď si ich deti mýlia s dudlíkom, keď ste nespali poriadne už 3tí rok, tak vám to kojenie vôbec nepripadá ako tá najintímnejšia a najkrajšia vec na svete. Priznávam sa bez mučenia, že v globále je pre mňa kojenie vyčerpávajúce tak fyzicky ako aj psychicky, a že sa naozaj teším, že príde deň, kedy rituálne spálim kojo podprsenky aj s vložkami do podprsenky a budem si užívať sladký a nerušený spánok. Moje deti sa totiž koja na vyžiadanie, čo znamená, že v noci vstávam v priemere 5x. Takže milé moje, ak chcete svoje deti kojiť 5 rokov či 5 mesiacov vedzte, že je to len a len vaše rozhodnutie. Každá jedna ste hrdinka, aj keď úprimne nechápem, ako na tomto niekoho niečo baví. Lebo poňuňkať si miminko si viem aj bez asistencie prsníkov.


Finále - koniec dobrý, všetko dobré

Pre mňa je rok už očividne STROP a tých pár mesiacov potiahnem len pre well being mojich detí a potom dúfam, že si buchneme s manželom šampáňo. Ak to cítite ako ja, tak dúfam, že vám to rýchlo zbehne. Ak vás to baví, tak super pre vás. Ja som sa v kojení nenašla, ale to zo mňa isto nerobí horšiu matku, minimálne nie v mojich očiach, i keď aj také myšlienky boli, keď som sa vyhrážala, že nebudú súrodenci, keď ma budú hrýzť.



Ďakujem pekne za pozornosť priatelia. Koniec kojo okienka. Na sebe mám sekáčový vianočný sveter a ľadvinku z ALMARY. Ostatné veci sú z mojej skrine a okrem tenisiek ste už všetko mohli asi 100x vidieť. Nenakupovanie vo fast fashion shopoch ma baví.


You Might Also Like

0 komentárov