Vyhadzujte peniaze na eko-kožu, prečo?

Wednesday, January 08, 2020

Ahojte priatelia. Pri tomto článku so mnou istá skupina ľudí možno nebude súhlasiť, ale takto to vidím ja. Viem, že nikto by nemal trpieť pre taký rozmar ako je kožená kabelka či nohavice, ale pre mňa osobne už eko-koža či koženka nie je dostatočný suplement a vysvetlím vám prečo. Mám na to hneď niekoľko dôvodov a zaprisahala som sa, že si ju už nekúpim a to rozhodne nie na oblečenie, o topánkach by sa ešte dalo polemizovať, ale na kožené kvalitné boty nedám dopustiť. Tu je môj pohľad na vec a vy si už spravte názor podľa vlastného vedomia a svedomia.

Ekologicky a humánne za každú cenu


Kto ma sleduje dlhšie vie, že nad tým ako žiť svoj život a ako viesť aj naše deti premýšľam. Triedenie odpadu, kompost, preferencia lokálnych predajcov, výrobcov a pestovateľov či drevené hračky u nás fungujú a ani to neberiem za niečo špeciálne. Uvedomenie si vlastnej pominuteľnosti a toho akú stopu za sebou zanecháme pre budúce generácie je pre mňa dôležité. Nepatrím k ľuďom, čo tvrdia, že na jednotlivcoch nezáleží. Práve naopak. Verím, že každý jeden z nás a jeho rozhodnutie má veľký význam. Boli časy, kedy som miesto koženej bundy siahla po koženkovej respektíve tej označenej ako eko-koža. Mala som aj koženkové nohavice a jedny posledné, ktoré vidíte na fotkách a mala som ich tu už v kope outfitov ešte vlastním a tu prichádzam k prvému problému s eko-kožou a to je jej trvácnosť. Ruku na srdce, komu vydržala nejaká vec z koženky viac ako 5 rokov?


Trvácnosť eko-kože je veľmi obmedzená a aj keď si ju budete strážiť v skrini, tak sa vám tam pomaly, ale isto bude meniť na odpad. 



Toto mám overené na saku zo Zary, koženkovej bunde mojej aj môjho drahého, túto zimu sa na mne doslova rozpadli legíny, aj rukavice môjho muža putovali na smetisko, kabelky nie sú výnimkou a verte či nie aj tieto nohavice čaká rovnaký osud. A tu mi na um prichádza otázka:


Je eko-koža z dlhodobého hľadiska pre nás aj pre zvieratá lepšia?

Áno, na jej výrobu pravdepodobne nemusela umrieť žiadna kravička či ovečka, ale nechcem vedieť aké chemické procesy sú potrebné na jej výrobu, rýchlosť rozpadu nabáda človeka k ešte väčšiemu konzumu a tie drobné čiastočky, na ktoré sa rozpadne rovnako nemôžu byť zdraviu prospešné. Stojí to rozhodne viac. Ak si kúpite kvalitnú koženú bundu v obchode či z druhej ruky, tak vám garantujem, že ju máte na celý život a možno nie len vy. Neviem si predstaviť, čo by sa s ňou mohlo stať. Časom môže získať patinu, kde tu sa ošúchať, ale nerozpadne sa na vás pri chôdzi. Toto som zažila pri našom výlete na Štrbské. Keď som si tie spomINANE nohavice obliekala vyzerali úplne normálne a v polovici cesty BUM a z môjho rozkroku trčali cácorky koženky. Ďakujem sama sebe za nosenie oversized svetrov, lebo by si o mne ľudia mysleli, že som sa pobila so psom.


Radšej menej a kvalitne a pokojne aj so secondhandu

Ja teraz netvrdím, že všetci musia nakupovať v sekáčoch a iba kožené oblečenie. Len som vám chcela povedať, že to čo sa navonok tvári veľmi humánne a ekologicky, tak v konečnom dôsledku vôbec nemusí byť. Ja už mám v šatníku iba jednu čiernu koženú bundu a vynosím ju viac ako žltú, zelenú, červenú a ružovú koženku. Úplne mi postačuje a môj šatník to nijako neobmedzuje. Chcieť viac iba preto, aby som mala viac už dávno nie je mojim cieľom, ale nepovažujem sa ani za minimalistku. To ani zďaleka. Sami zistíte ako sa cítite najlepšie, či vám viac vyhovuje kvantita alebo kvalita. A ešte jedna vec pre ľudí, ktorí si myslia, že kupovať lokálne a kvalitne je drahšie ako nakupovať lacné oblečenie vo výpredajoch. Nuž nie je. Rozhodne teraz míňam na oblečenie menej peňazí. Do istej miery je to aj vďaka swapom a bloger bazárom, ale rozhodne aj vďaka tomu, že som zistila, aké drahé je v skutočnosti kupovať lacné veci, ktoré vám nevydržia nie, že 5 rokov, ale ani jeden. 



Som veľmi zvedavá na vašu spätnú väzbu a na váš názor na koženku vs. kožu, tak sa pokojne rozpíšte do komentárov, unesiem aj kritiku, vážne.

Ak sa niekto zaujíma aký je rozdiel medzi koženkou, eko-kožou či umelou kožou, tak rozdiely sú minimálne a ide najmä o podklad a pomer látok. Eko-koža vzniká tak, že sa na podkladový materiál, ktorý je zvyčajne bavlna, nanáša polyuretán. Koženka a umelá koža sú v podstate veľmi podobné, podklad je zvyčajne polyester potretý PVC. Pri koženke tvorí poter PVC 45-50 percent a pri umelej koži 85-90 percent PVC. Tieto materiály sú nepriedušné a naozaj v nich ja osobne nechcem tráviť čas.
Zdroj: Blog.stolicky-stoly.sk

You Might Also Like

0 komentárov