Sardínia s deťmi 2 - Cala Gonone a Palau...

Wednesday, June 15, 2022

Ahojte kamoši. Dnes prišiel ten čas, kedy vám prinesiem moje tipy na výlety na Sardínii, ak sa vydáte prebádať aj východné a severné pobrežie Sardínie. V našom prípade to boli mestečká CALA GONONE A PALAU. Ako iste viete v prvom menovanom nám zdravotné problémy jedného z našich detí neumožnili prebádať všetky jeho krásy, ale nabrífovaná som bola statočne, tak vám môžem minimálne povedať, čo sme si chceli pozrieť pôvodne my.

CALA GONONE

CALA GONONE 

Do Cala Gonone som nás všetkých ťahala po serpentínach a talianskych 50tkach takmer 2 a pol hodiny a teda našim hlavným cieľom bol výlet loďou na rozprávkové pláže ako CALA LUNA či CALA MARIOLU.Cena tohto výletu sa pohybuje okolo 22Eur na osobu. V prípade daždivého počasia nás malo zachrániť akvárium v Cala Gonone, no nakoniec sa nekonalo nič z našich plánov, ale rozhodne by som toto miesto pri návšteve Sardínie nevynechávala. V samotnej Cala Gonone nájdete na konci promenády naozaj parádne detské ihrisko, ktoré má vynikajúci výhľad na more a pláž a popri pláži vedie aj pekná cestička ako stvorená pre malých aj veľkých objaviteľov. Pláž je zase iná ako sme doteraz videli, vlastne mám pocit, že na Sardínii je každá jedna pláž niečim výnimočná. 



Pre dospelých či partiu so staršími deťmi určite odporúčam hiking do kaňonu Su Gorropu, ktorý je podľa Sardínčanov považovaný za najhlbší kaňón v Európe. Vyzeral na fotografiách úžasne a je jedným z lákadiel, pre ktoré by som sa o pár rokov rada na Sardíniu vrátila.



PALAU A SÚOSTROVIE LA MADDALENA

To, čo sme na východe zameškali sme našťastie dohnali na SV Sardínie. Súostrovie La Maddalena je očarujúce a aké pláže vás tam očakávajú - jedna krajšia ako druhá. Platí stále, že auto sa vám pri objavovaní ostrova rozhodne zíde. Trajekt na Maddalenu vypláva z prístavu v Palau, lístok sme kupovali priamo v prístave, mali sme spiatočný s otvoreným odchodom, čiže sme sa mohli vrátiť kedy sa nám chcelo. Rozhodne nekupujte lístok cez appku, bude vás stať o 30€ viac. Obehli sme 3 pláže za pol dňa, stihli sme si dať na jednej malý snack a kávu a v prístave ochutnať tradičné sardínske koláčiky a ciabattu. Btw tie ich koláčiky nikomu z nás moc nešmakovali, ja len tak, ale ak neskúsiš, nevieš.
 
Spiaggia Monti D´Arena
Spalmatore
Monti D´Arena
Trajekt na La Maddalenu

TOP PLÁŽE na Maddalene 

  1. SPIAGGIA DEL POLPO - cesta k týmto plážam vedie na niečo ako polostrov, čiže prechádzate po ceste, ktorá je zprava aj zľava lemovaná morom a miestami pochybujete či je to stále vhodná cesta pre autá. Keď sa už bude zdať, že toto vaše požičané auto už naozaj nemôže prejsť, ale navigácia tvrdošijne trvá na svojom, tak pokračujte. Moje nervy to nedali a tak sme si dosť dlhú časť cesty odšľapali, aby sme zistili, že autá naozaj môžu zájsť aj ďalej. Nevadí na konci cesty nájdete kopu mini plážičiek, ktoré vás okúzlia. 
  2. SPIAGGIA MONTI D´ARENA - na tejto pláži sme strávali najviac času, je široká a divoká, tiahne sa aj do výšky a má aj chodníček, ktorým sa pohodlne a čistou nôžkou dostanete od parkingu až priamo k moru, za skalami nájdete aj malý kúsok pláže s pieskom, inak sú tam jemné kamienky. Je skvelá, ale nečakajte lehátka, treba si priniesť osušky a ideálne aj slnečník, my sme mali požičaný z našej vily. 
  3. SPALMATORE - táto pláž je malinká, ale ako bonus má mólo, ak idete na člnoch a bufet, kde si môžete dať niečo malé pod zub a kávu, ktorá je na bufet prekvapivo chutná. Tu sme boli najkratšie, ale aj táto pláž má niečo do seba, pre mňa bola príliš CROWDED, ja osobne preferujem komornejšiu atmošku na pláži.
Na pláži Spiaggia Del Polpo
Pláž Del Polpo
Spiaggia Del Polpo
Monti D´Arena pláž
Parking pri Monti D´Arena
Pláž Spalmatore


V Palau sme bývali na skok od Porto Rafael - Costa Smeralda, veľmi pekné miesto na leňošenie a kávu s croissantom, odporúčam. Keď budete v Palau, tak rozhodne musíte vyšlapať na Medvediu skalu - ROCCIA DEL ORSO. Otvorené je do 6tej, ale posledný vstup je tuším 17.30, tak pozor, aby ste sa nepreviezli ako my. Vstup je myslím 3Eurá a zaplatíte si aj za parking, ale výhľady sú krásne a samotný medveď tiež, len si držte klobúky, je tam veterno.


Výhľad na Capo D´Orso z Villa Le Saline
Medvedia skala

Ubytovaní sme boli v trojizbovej Villa le Saline a tieto vilky odporúčam pre väčšie skupiny, alebo kamošov, sú pekné, máte privátnu pláž a v sezóne je na pláži aj bar - otvárajú až v júni. Na recepcii si pre deti dokonca viete požičať hračky do piesku, lopty, kadečo. Vila je vybavená všetkým, čo by ste mohli potrebovať - máte tam lehátka, gril, plne vybavenú kuchyňu, práčku, takže za mňa určite fajn. 

Vila le Saline
Pláž Le Saline


Užite si dovolenku a verím, že vám naše tipy uľahčia rozhodovanie a tvorbu programu. Cestovaniu zdar kamoši. 




You Might Also Like

0 komentárov