Pages

Wednesday, October 20, 2021

Menorka s deťmi - kam na výlety?

Ahojte kamoši, chcela som písať dobré ránko, ale to sa už pred 10tou asi nedá povedať. Dnes som sa rozhodla hodiť vám zopár tipov, kde sa s deťmi zabavíte na Menorke. Ostrov je to krásny, taká malá sestra Malorky a rozplývať sa tu môžete nad pohľadmi ako sa rozbúrené more plieska o obrovské skaly takmer na každom kroku. Calas - čo sú malé zátoky s plážami sú roztrúsené po celom ostrove, ale pozor! Cesta k nim vedie zväčša cez lesík a pripravte sa na takú 35-45 minútovú prechádzku, miestami až ľahšiu túru. Na tomto ostrove sú tenisky must have, v šľapkách by sa vám po skalách asi nechcelo poskakovať. Zvládnu ich aj deti - v nosiči, na koni a tie staršie aj po vlastných. Letenky na Menorku na jeseň zoženiete za smiešnych 18-20Eur a let netrvá ani 2hodiny. Ak vás teda zaujíma, čo vám s deťmi tento ostrov môže ponúknuť, tak poďme na to. Rozdelila som vám výlety na 1-dňové tripy, ktoré si môžete podľa ľubovôle šupnúť pomedzi dni na pláži. 


Výlet 1 - LITHICA - labyrint a botanická záhrada a CIUTADELLA

Ak by som mala vybrať iba jedno miesto kam ísť s deťmi, tak za TOP lokáciu by som určite zvolila práve Lithicu. Toto miesto treba s deťmi určite navštíviť. Lithica vznikla v kameňolome, v ktorom sa ťažil kameň manuálne aj mechanicky a dnes svojím labyrintom láka turistov z celého sveta. Časť cesty po modrej trase je prechodná aj pre kočiar, ale pokojne sa s kočiarom dostanete až k bludisku. Ľahšie sa vám však pôjde s nosičom, veď čo si budeme. Jedno menšie bludisko je aj v botanickej záhrade, nájdete tu aj veľmi fotogenickú stredovekú záhradu, tam sme si zo stromu odtrhli granátové jablko a ochutnali plody z "jahodového stromu" - orig. STRAWBERRY TREE a sú neskutočne sladké. Pokojne by som si ho nasadila do záhrady. Veľkosť lomu vás uchváti, len pri menších deťoch odporúčam dlhé nohavice. Rebs sa 2x šmykla na kamienkoch a odniesli si to kolienka aj hlava. Pribalte si obrázkové leukoplasty a dobrotky ako bolestné.  Lithica sa nachádza kúsok od bývalého hlavného mesta Ciutadella, tak odporúčam sa tu staviť na obed - napríklad na takeaway v PIQNIQ (Calle Seminari 10) - je to v centre, tak tam nechoďte autom, waze vás tam totiž pokojne dotiahne cez centrum, uličkami pri katedrále a ľudia sediaci vonku v reštike na vás budú pozerať ako na bláznov, keď ich budete míňať tak tesne, že budete cítiť chuť ich obeda. Majú dobrú kávu a odporúčam aj tuniakový sendvič (prosím nepredstavujte si tuniaka z konzervy - dostanete krásne pripraveného čerstvého tuniaka, naše deti sa išli umlátiť, Rebs si dala aj hamburger) a skočte isto aj na GELATO, lebo zmrzku si po návšteve Lithici všetci zaslúžite.


VSTUP - 6Eur pre dospelých

Lithica - fountain

Ciutadella - gelato
Ciutadella - old town
Lithica - labyrint
Lithica - botanical labyrint
Lithica - medieval garden
Lithica - under Strawberry tree


Výlet 2  - FAR DE CAVALLERIA - maják s múzeom a pláž CALA PREGONDÓ

Maják FAR De Cavalleria sa nachádza na severe ostrova a môžete si to spojiť s výletom na pláž CALA PREGONDÓ, je to jedna z tých, kde odparkujete auto, obujete tenisky a odšlapete si dobrú pol hoďku, ale verím, že stojí za to. My sme maják absolvovali posledný deň a tak sme pláž s prechádzkou vymenili za pláž pre deti a bez šľapania - SON BOU. Far de Cavalleria je najstarší maják na ostrove. Jeho svetlo osvietilo more 1x v roku 1857 a žiari na vzdialenosť 26 námorných míľ. Výrazne zredukoval počet stroskotaných lodí. Medzi 14.-18.st. ich tu totiž stroskotalo viac než 700. V blízkosti majáku sa nachádza aj malá jaskyňa, ktorá vás dovedie k oknu s výhľadom na more. Na vrch majáka sa nedostanete, ale vnútri je malé múzeum, a ak si dáte na teraske nápoj, tak máte vstup s 30 percentnou zľavou za 2Eurá.

VSTUP - 3/2Eur (so zľavou) pre dospelých

FAR DE CAVALLERIA

Vstup do jaskyne

Vstup do jaskyne opačný pohľad

Múzeum v majáku FAR DE CAVALLERIA

Výlet 3 - BINIBECCA VELL a pláž SON BOU

Doobeda sa vydajte do španielskeho Santorini, ako sa prezýva malé mestečko s výraznou bielou architektúrou a jedna z turistických atrakcií Menorky - Binibeca Vell. Mestečko je to maličké a v uličkách sa nepotúlate zrejme hodiny, ale zopár fotiek si určite odnesiete, my sme sa tu aj najedli a potom naše kroky viedli na pláž na juhu ostrova v mestečku Son Bou. Pláž Son Bou je to široká a dlhá a za mňa veľmi podobná pláži s dunami vo francúzskom Montpelierre. Krásny piesok, priezračná voda a pozvolný vstup do mora z tejto pláže spravili top voľbu pre nás - rodinu s deťmi. Vstup na duny je zakázaný, ale rozhodne tu oceníte reštauráciu hneď na pláži, otvorenú aj v októbri a dokonca aj počas sviatkov. Ceny sú primerané veľkosti porcie a kvalite jedla. Paellu naši dvaja dospeláci nezvládli pojesť ani omylom, patatas bravas, smažené kalamáre a pizzu sme si dali druhý deň už priamo na pláži. Tento raz sme využili aj našu piknikovú deku. Za lehátka si tu totiž priplatíte - 17Eur na celý deň za slnečník a dve lehátka. Deka zrazu vyzerala ako skvelý nápad, lebo ja osobne peniaze radšej prejem ako presedím. Och a deti okrem naháňania čajok radi ponaháňajú kačky, áno počujete dobre - kačky. Na pláži nie je núdza o kačky, sliepky či kohúty. 

Binibecca Vell

Uličky Binibecca Vell

Zaky 

Binibecca Vell - more

Binibecca Vell - turisten

Schovka v uličkách Binibecca Vell

PLATJA SON BOU

Zaky stavia majáky na pláži Son Bou

SON BOU pláž

SON BOU - more

Oddych na Son Bou pláži
Rebs na Son Bou pláži

Zaky a Ruth na pláži Son Bou

V tomto článku som vám zhrnula výlety na 3dni, ale pridám ešte zopár tipov aj v ďalšom článku, keby sa vám chcelo lietať po ostrove ešte zopár dní. Budú aj fešn tipy a čo vás môže pri dovolenky s deťmi prekvapiť. 

No comments:

Post a Comment