O tehotenstve, pôrodoch a kojení...

Wednesday, October 03, 2018

Tehotenstvo nie je EASY

Čaute kamoši. Tento článok bude taký trošku osobnejší a najmä o tom ako som prežívala tehotenstvo s Rebekou, čo bolo iné ako pri prvom, v čom som už bola zrelšia a či bol druhý pôrod jednoduchší ako ten prvý. Ako to zatiaľ zvládame a ako zvláda novú situáciu Zachariáš, pretože aj jeho svet sa s príchodom sestričky zmenil. Tak nech sa páči, vstúpte do moje tajomnej komnaty.


Zase tehotná?

Možno viete a možno nie, ja som sa vracala z prvej materskej naspäť do práce po roku a štvrť. Toto rozhodnutie v žiadnom prípade neľutujem, či sa to nejakým nepriaznivým spôsobom dotklo Zakyho, tak o tom by sa dalo polemizovať a možno by sa mnoho z vás takto nerozhodlo, ale ja som cítila, že potrebujem pracovať a v konečnom dôsledku mi moja práca umožňovala byť flexibilná a pracovať aj z domu. Zachary si užil čas s baičkami a tu si dovolím poznamenať, že by ich za iných okolností isto nevidel tak často. Od každej dostal kopu lásky a naučil sa niečo iné.  Z môjho pohľadu mu to dovolilo rásť a vytvárať si názor na základe rôznych pohľadov. Do toho ako ho vedú, keď tam nie sme, sme babinám nevstupovali a asi aj vďaka tomu nie je mamin cecík, teda možno trošku je, ale mohol byť väčší. 



Nástup do práce sa niesol v znamení ukončenia kojenia a aj keď bola Rebeka plánované dieťa, tak rýchlosť s akou sa nám podarilo zmeniť môj pracovný pomer na čakanie na príchod druhého bábätka, bola neskutočná.V novembri som nastúpila a v januári som už oznamovala šéfovi, že na tú pracovnú cestu do US ma asi nepošle. Musím povedať, že druhé tehotenstvo som prežívala oveľa príjemnejšie. Žiadne komplikácie, nechutenstvo a úbytok váhy, samozrejme, že som bola unavená a prvý trimester mi bolo na zvracanie, ale našťastie som nikdy nezvracala a to ani pri Zakym. Napriek tomu, že mi bruško vyskočilo pomerne rýchlo, tak celkovo som pribrala 7 a pol kila. Beka vážila pri narodení 2980g a merala 49cm, čiže takmer celá nabratá váha odišla v deň pôrodu. Čo ma prekvapilo bolo, že väčšie bruško mi ostalo ešte cca 2 týždne. Vyzerala som stále ako v 5tom mesiaci tehotenstva. Aktuálne som takmer mesiac po pôrode a od mojej pôvodnej váhy ma delí iba pol kila. Brucho bude treba samozrejme cvičiť, tu si nerobím žiadne ilúzie a úprimne sa na cvičenie teším.


Je druhý pôrod jednoduchší?

Nuž takto. Verím, že pre každú ženu je to iné, ale pre mňa bol druhý pôrod v niečom jednoduchší a v niečom náročnejší. To, že viete čo vás plus mínus čaká je rozhodne výhoda, vedela som cca ako veľmi to bolí, že epidurál je niečo, čo rozhodne potrebujem, a že bez manžela tam nejdem. Rodila som v Ružinove, už som to tam poznala a v zásade ma nemalo čo prekvapiť. Vlastne prekvapilo, ale v dobrom, Kúpeľňa prešla rekonštrukciou a vyzeralo to tam príjemne. Mala som v zásade šťastie na personál až na jednu výnimku a rovnako aj na baby na izbe. Zdravím týmto Katku a malého Miška a Niku s malou Alickou.


Aký bol pre mňa teda druhý pôrod?

Jednoznačne veľmi rýchly. V nemocnici sme boli už v utorok večer, lebo som si nebola istá, či mi nezačala odtekať voda. Jasné, že ma poslali domov, že mám ešte kopu času. O druhej v noci už prišli pravideľné kontrakcie každých 10min, tak som zavolala taxík pre maminu, zobudila drahého a zbalila sa. O pol piatej ráno sme už boli v nemocnici s kontrakciami každé 4 minúty. Čo mi pomohlo a rozhodne odporúčam, je naučiť sa predýchavať bolesť. Možno práve preto mám pocit, že tento pôrod bol jednoduchší. Musím povedať, že tá rýchlosť ma však neskutočne prekvapila, zatiaľ, čo Zakyho som rodila 12hodín, Beka bola na svete za 4hodiny. Došli sme teda včas, aby som stihla dostať antibiotiká a po pár prechádzkach po chodbe som mala konečne dostať EPI. Ale bolo neskutočne veľa pôrodov, a tak som ju dostala až tesne pred pôrodom, pôrodná kontrakcia zaskočila všetkých a mňa odrodila sestrička Betka. Nástrih tento raz nebol, ale Beke sa aj napriek tomu podarilo roztrhnúť, čo sa dalo. Pri Zakym som nástrih hrádze mala. Neviem čím to je, ale aj napriek tomu, že to dopadlo ako to dopadlo, tak hojenie bolo omnoho rýchlejšie a v podstate som nemala žiadne problémy chodiť ani sedieť už pár dní po pôrode.


Materstvo a kojenie

Zakyho som kojila rok a ešte 3 mesiace som ho kojila v noci pri snahe odstaviť ho pozvoľne. Rebeka je tiež kojené dieťa, v nemocnici mi určite pomohla laktačná poradkyňa, pretože sa z počiatku nevedela dobre prisať. Som jej nesmierne vďačná a moja rada znie, že sa nesmiete báť pýtať na všetko, čo vás napadne. Správna technika priloženia robí zázraky a Beka priberá viac ako jej braček. Čo sa týka dĺžky kojenia, tak určite nechcem presiahnuť rok. Mám na to svoje dôvody a myslím si, že dieťa, ktoré je normálnu stravu, je zdravé a má plnú pusu zubov už materské mlieko nepotrebuje. Samozrejme si každý spravte vlastný názor.

Pre nás platí, že čo sme sa naučili pri Zakym, je pri Beke inak. Prvýkrát sme sa teraz stretli so Soorom alebo žabkou, plienkovou dermatitídou a soplíkom pri mimine. Na druhej strane spí pokojne, nekojí sa 10x za noc a netrápi ju ani bolesť bruška. Obe naše deti sú pre nás malé zázraky a Zaky svoju sestričku ľúbi ako princeznú, pomáha pri prebaľovaní a hojdá ju, ak začne plakať. Žiadna žiarlivosť či pocit, že by mal menej lásky a to je pre mňa to najdôležitejšie.


Ak vás niečo konkrétne zaujíma, čo som nespomenula, tak sa pokojne pýtajte.



Shop my look:
Sukňa - Zara // Sveter - Stradivarius // Nike - Sizeer.sk //Kabelka - MK Parndorf // Náušnice - Alka Rhk (viac info) // Okuliare - H&M




You Might Also Like

0 komentárov