Slovinsko verzus Chorvátsko...

Wednesday, August 01, 2018

Rodinná kúpačka v mori

Ak vám k letu patria vysoké teploty, tak potom vás najbližšie dni poteší aj počasie v Bratislave. Ak však potrebujete k dovolenkovej atmosfére aj hluk čajok a nechce sa vám ísť pozrieť na Devín, prípadne ak je vitamín sea to pravé orechové a máte nebodaj ešte aj dieťa či viac, tak šup čítať nižšie. Zistíte kto u mňa vyhral plážový boj medzi Slovinskom a Chorvátskom. Btw cikádu sme si asi pribalili do kufra a usalašila sa nám na balkóne a teraz máme dovolenkovú atmošku doma každú noc. Romantika ako vyšitá, dokonca ani šum z diaľnice k nám cez jej nádhernú baladu nedoliehal.

Slovinsko má čo ponúknuť, ale...

Keď sme boli so Zachariášom v Slovinsku prvý raz, nemal ešte ani rok a my sme sa vybrali na krátky výlet do Ljubljany. Na prvý pohľad ma očarila, ľudia, jedlo, atmosféra. Bolo tam úžasne, vlastne, čo vám budem. Pozrite si článok z Ljubljany TU a hneď tam budete chcieť ísť. Už vtedy nám bolo jasné, že sa chceme ísť pozrieť aj k moru a keďže som toto leto nechcela na dovču letieť, vzhľadom na pokročilé tehotenstvo a náš posledný trip do Chicaga, tak sme sa teda rozhodli pre roadtrip SI-IT-HR.



Koper, Izola, Piran

V mestečku Koper sme bývali prvú polovicu nášho rodinného výletu a už tradične sme na ubytovanie využili AirBnb. Podľa mňa je skvelé, ale dávajte si pozor na nástrahy ako napríklad apartmán v basemente, strmé schodisko či betónová pláž. Fotky totiž vedia byť zradné a poriadne čítajte. Už sa nám podarilo objednať si aj ubytovanie bez kuchynského kúta a to vie byť v prípade, že máte so sebou mimino, trošku problémik. Čo sa samotného mestečka týka, tak je rozkošné, prejdete ho raz dva, v lete sa tu o zábavu báť nemusíte, majú kopec večerných akcií a rozkošné námestíčka. Pláže tu nájdete dve, pre mňa je to priveľká masovka a pramálo baby-friendly lokácií. Teraz so mnou možno nebudete súhlasiť, ale more bolo z môjho pohľadu škaredé a tak nejak špinavé a nákladný prístav kúsok od pláže celý dojem iba zhoršoval. 


V Izole nájdete už o poznanie širšie a krajšie pláže a aj voda vyzerá o poznanie lepšie, dostatok trávy, funkčné ihrisko aj s pieskoviskom, ponúka tiež kamienkovú pláž a menej betónu, bez obuvy do vody to tu ale nepôjde. A tiež sa pripravte, že budete platiť za toaletu aj sprchu, všetko tu funguje na žetóny, nemáš žetón, tak nemáš nič, čiže treba rozbiť prasiatko a zaplniť automat na žetóny. Izola ma zaujala aj prekrásnymi uličkami, kde ste sa vedeli stratiť a tu sa nám podrilo nafotiť aj veľmi pekný tehotenský outfit, ktorý by mal nasledovať next week. 



 
 V mestečku Piran sme sa zastavili na skok cestou do Chorvátska. Záchytné parkovisko je trošku ďalej od centra, ale v cene parkovného je aj shuttle bus do centra. My sme sa samozrejme prešli, aby sme mohli stratiť môjho drahého. Uličky v mestečku sú uzučké a typicky prímorské, Piran má milión miest na krásne fotky. Preto mám asi iba 3. Ale nie, mám ich málo, pretože sme stratili člena skupiny a v zdržali sme sa hľadaním sa a už nám neostal čas na bádanie. Vôbec netusím ako tu vyzerá pláž. Ale určite sa tu zastavte a dajte mi vedieť.


Chorvátsko vyhráva na plnej čiare...

Naozaj nechápem, prečo som sa do mestečka Rovinj dostala až po 30tke, ale lepšie neskoro ako nikdy. Mne sa toto mesto páčilo neskutočne. Prečo?
Ponúka totiž rovnakú atmosféru ako prímorské mestečká v Slovinsku, večerný kultúrny program, fakt neviem, či sme mali iba toľko šťastia, ale tu sa stále niečo dialo, či to bol Orchester z US alebo malé tanečníčky, na námestí to proste žilo.

Oproti Slovinsku majú Chorváti veľkú výhodu a tou je ich dlhé pobrežie. Jediný malinký nedostatok vidím v budujúcom sa hotelovom gigante, ale ten má byť o rok už dokončený, takže v zásade žiaden problém. Menšiu pláž nájdete aj v okolí kostola sv. Eufémie, ale pre mňa a určite tak pre rodinky s deťmi ako aj zaláskované páriky je lepšia voľba Monte Mulini. Je tu pláži milión, môžete si požičať bicykle a k tej vašej top sa dostať cez lesík alebo sa prejsť popri pobreží. Nájdete aj komerčné pláže s lehátkami, barom a reštauráciou, ale ja prírodné, kde budete ležať na skale či na deke v tráve. 



Do mesta Pula sme sa vybrali na výlet, keď sa počasie v Rovinj rozhodlo vypršať. Toto mesto je výrazne ovplyvnené Rímanmi. Nájdete tu amfiteáter, pre mňa to bola taká ňuňuňu zmenšenina Kolosea v Ríme. Nájdete tu aj víťazný oblúk, či Herkulovu bránu, takže za mňa sú tu fotogenické pamiatky na jednotku. V lete je to tu trošku crowded, to je pravda, ale pre kúsok histórie treba vydržať aj v nejakej tej kolóne. Kde sa však rozhodne musíte zastaviť a to aj keby traktory padali je street sea food bistro, ktoré sa volá Hook&Cook. Najlepšie morské všeličo za super cenu aké som za celú dovolenku jedla a dávali sme si tie potvory v každom meste. Áno aj ja, tehotná ženská bláznivá.




Cestou späť sme ešte fotili TENTO LOOK v parku Kažuna pri mestečku Vodnjan a tam sa stavte určite tiež, tie pôvodné domčeky sú krásne a jedna či dve fotky do albumu navyše nikoho neurazia. 



Dajte mi vedieť, ak ste toto leto tiež boli v spomínaných mestách a kde bolo pre vás NAJ?

You Might Also Like

0 komentárov