Dokáže si amatér uštrikovať sveter podľa návodu z balíka?

Wednesday, January 15, 2020


Ahojte priatelia! Prišiel čas zhodnotiť aké reálne je, že niekto ako ja dokáže zo 6tich klbiek vlny vyprodukovať sveter podľa návodu z balíčka, youtube videa a babiny. Tak začnime pekne poporiadku. Prišiel balík od We are knitters v ňom ihlice a 6 klbôk vlny, ktoré mali stačiť na mnou zvolenú konfekčnú veľkosť svetra, návod v angličtine a ihly. Hneď ako som sa dovtípila, že knit and purl je hladko a obratko, začala som svoje prvé pokusy. Trápila som sa celý večer, ale k prvému riadku svetra som sa nedopracovala, márne som kukala na video už po 150x, nie a nie pochopiť ako to tam prekladajú. Na druhý večer som si k ihliciam sadla s rovnakým odhodlaním, ale tu som si už na pomoc zavolala babinu. Jej rýchle prsty bolo dosť ťažké pustiť si v slow motion, ale nakoniec sme to zvládli a jej spôsob pletenia mi prišiel jednoduchší, a tak pomaly pribúdali riadky a chrbát začal pripomínať sveter. Samozrejme som pri prechodovom riadku spravila chybu a začala opačne, čo mi vytvorilo pás pod prechodom na hladko a keďže mi to neprišlo až do polovice chrbta a párať som nemienila, tak som rovnakú chybu musela zopakovať aj na predných časťiach svetra, veď prečo by som si to nezjednodušila, keď môžem. Babina mi každý deň dodávala energiu a svoju podporu vďaka hláškam ako - "Nevypáram ti to? Do zajtra máš hotový celý sveter." alebo "To prečo takto robíš? To musíš mať rovnako pevne." prípadne " Mala si to skúšať 1x na lacnejšej vlne.". Ja sa však nezlomím ľahko a tak som vytrvala nuž a úprimne? Bez jej pomoci v začiatkoch by som to možno ešte stále nechápala. Ďakujem babina. Raz darmo som vizuálny typ a ľahšie sa učím, keď niečo vidím na vlastné oči, preto som sa aj v škole naučila najviac na vyučovaní, prípadne, keď sme si s kamoškami učivo prerozprávali. Nad knihami som tak nesedela takmer vôbec.



Aká je cena vlny?

Na tento sveter som najskôr hľadala vlnu u nás - rozumej v Bardejove. Ale nemali ani požadovanú hrúbku a moju požiadavku na 100 percentnú vlnu splniť nedokázali už vôbec. Jediné čo sa našlo boli zmesy s umelými vláknami v pomere 25:75 a vlna ťahala za kratší koniec. Tak som googlila a hľadala až som našla pani Ľubicu, ktorá by mi požadovanú hrúbku vlny vedela napriasť. Bola by to lokálna vlna z českých ovečiek, ale jej cena by sa šplhala k 150 Eurám. Lacné umelé zmesy si viete kúpiť od 3.50 Eur za klbko. To len na porovnanie. Ja som za Sirmione kit od We are knitters dala niečo málo pod 100 Eur, ale ako som už spomínala je tam všetko, čo potrebujete od začiatku po koniec. Vlna je z peruánskych ovečiek a ešte mi troška vlny zostalo. S mini klbkom sa už hrá naša mačička. Tak ak by ste niekedy náhodou nechápali ako si za ručne pletený sveter zo 100 percentnej vlny niekto vypýta od 250 Eur vyššie, tak snáď ste to už teraz pochopili. Áno, taká je cena vlny.

Koľko času mi zabralo vytvoriť Simone cardigan?

Ako viete máme 2 malé deti, takže pliesť cez deň by bolo ako letieť na Maledivy, takmer nemožné. Plietla som teda iba po večeroch a nuž takto mám aj muža a radi tu mastíme karty, či pozrieme film a tak som plietla možno 3-4x do týždňa po 3 hodinky. Keď som už mala hladko obrátko zmáknuté, tak to šlo od ruky, mala som notes a zapisovala som si počet riadkov, ktoré už mám, aby som o 2 dni vedela, že koľká bije, lebo ja som to odrátať poriadne nevedela. Skončila som asi pred týždňom a najťažšia časť pre mňa bol lem na prednej strane a krku a zošitie celého svetra. Ja som tam tie očká tak jasne nevidela adokonca som si natiahla aj vodiacu stuhu, aby som sa nepomýlila. Pre skúsené oko asi nebude dokonalý, ale viete, čo? Pre mňa je. Prikladám ho do svojej pomyselnej siene slávy k mojim ďalším výtvorom. Na týchto fotkách okrem handmade Simone cardigan sú aj moje prvé vyrobené palčiaky z chunky merino vlny a čiapka. Ak by si niekto prial rovnakú, tak mám vlnu ešte na jednu a tiež aj v púdrovej ružovej a mile rada vám ju vyrobím. To isté platí o svetri. V prípade záujmu vám taký vyrobím a tentoraz bez chyby.

Aké sú vaše skúsenosti s pletením? Pokojne mi na FB či IG pošlite vaše kreácie.


Och a skoro by som zabudla. Zháňala som už dosť dlho takúto saténovú sukňu z druhej ruky, ale nikto sa jej očividne nechcel vzdať, v sekáčoch som nič nenašla a tak som ju ako inak objednala online. Pár dní na to mi mamka poslala fotku, že si vo výpredaji kúpila takú istú červenú za menej ako polovicu. Poučenie? V obchodoch, keď už sa k nim musím uchýliť nájdem rozhodne lacnejšie ako na webe a pri H&M je to pravidlom.

Majte sa krásne a vidíme sa o týždeň.


You Might Also Like

0 komentárov