Od mora do hôr..čo ponúka Chamonix v lete?

Wednesday, February 05, 2020


Ahojte priatelia. Uvedomujem si, že tento článok som mala napísať už dávno, no na druhej strane sa stavím, že teraz je to obdobie, kedy začínate túžobne pokukávať po lete, dovolenke a oddychu. Zima sa s nami totiž vďaka globálnemu oteplovaniu moc nekamaráti a hotely ponúkajú zľavy na včasne zabookované izby. Tak sa poďme na skok preniesť do Álp, konkrétne do francúzskeho mestečka Chamonix a verte mi, že v tomto malom alpskom mestečku sa nebudete nudiť ani v lete. My sme tu strávili 2 noci a dni sme si užili naplno. Deťom tu máte rozhodne čo ukázať, ale poďme pekne poporiadku.

Lanovka na Mont Blanc


Asi viete, že nie sme úplne štandardná rodina cestovateľov, v zmysle, že máme všetko dopredu rozplánované. Práve naopak, vo veľkej miere sa nechávame strhnúť prítomným okamihom a veľa vecí riešime za pochodu. Neviem, či viete, ale na Mont Blanc sa viete dostať tak z francúzskej ako aj z talianskej strany. Poviete si, že čo tam potom, sme predsa vo Francúzsku, tak logicky nasadneme na lanovku v Chamonix a vyvezieme sa hore. Lenže možno neviete, že Taliansko a Francúzsko v tomto mieste delí iba tunel, ktorý vedie popod samotný Mont Blanc respektíve Monte Bianco a toto milí moji nevie ani pani v navigácii. Tak sme si ráno pekne naskákali do auta, zapli navigáciu a juchú na cestu do hôr za nenormálnymi výhľadmi. 



A TERAZ POZOR. 

Cesta tunelom Du Mont Blanc trvá v prípade silnej premávky či nehody HODINY a treba si dávať pozor aj na poplatky. Jednosmerná cesta totižto stojí 43,50Eur a spiatočná 57,60Eur. Nemusíte byť nukleárny fyzik, aby ste si zrátali, že nechcete platiť jednosmernú cestu 2x, najmä ak viete, že sa potrebujete vrátiť späť. Ponaučenie?
Kým sa vydáte na cestu do neznáma s navigáciou, skontrolujte si samotnú dráhu, prípadne správne zadajte cieľ cesty. Miesto Mont Blanc by bolo fajn zadať niečo ako Chamonix Mont Blanc a vyhnete sa ceste do inej krajiny a nezaplatíte 60Eur iba tak.


Bonbónik na torte bol ten, že my sme si ten tunel kvôli ceste do Lignana strihli o 2 dni ešte raz. Želám vám viac rozumu na cestách. Ale koniec dobrý všetko dobré. Nakoniec sme sa hore odviezli talianskym SKYWAYom. Ja s deťmi sme zastali na prvej zastávke, pretože 2há zastávka je položená v ohromnej výške 3466mnm a to už priatelia môžete mať problémy s výškovou chorobou. Pri deťoch som to rozhodne riskovať nechcela, môj drahý muž to dal a nakoniec mu nič nebolo. Pred samotnou cestou na prvú zastávku sme ešte absolvovali telefonický rozhovor s pediatričkou vzhľadom na zdravotný stav Rebs. Tá nám však dala zelenú, a tak sme sa vyviezli do výšky 2173mnm. Spiatočná cesta po prvú zástavku Pavillon je 28Eur a ak sa rozhodnete ísť po druhú zastávku Punta Helbronner, tak za osobu zaplatíte 52Eur. Za deti sme neplatili, pretože sa platí za deti vo veku od 8-17 rokov a myslím, že je to 30Eur. Za psa zaplatíte 7Eur.


Poviem vám, že Alpy sú rozhodne zážitok, pomerne drahý, ale stále zážitok. Nemám v pláne sa tam vrátiť, ale som rada, že sme tam boli. Mali sme krásne slnečné počasie a perfektnú viditeľnosť. Myslím, že Zaky si užil tak jazdu lanovkou ako aj samotnú zástavku. Pozreli sme si krátky film o stavbe lanovky, mohol si šoférovať malý model lanovky z jednej stanice do druhej či popozerať starú kabínku lanovky. Vonku sa pošmýkal na šmykľavke pod Monte Biancom a Rebs si fajnovo pospala. Kúpila som si tu najvoňavejší detský sprcháč z prírodnej kozmetiky Dr. Nicolla a šampón pre deti máme stále. Je mi strašne ľúto, že sa u nás nedá kúpiť, ale z eko hľadiska je to tak určite lepšie. 


Montenvers - Mer de Glace

Naša ďalšia cesta viedla rozprávkovo červeným vláčikom k rýchlo ustupujúcemu ľadovcu. Je to najväčší aktívny ľadovec v Európe a vidieť záznamy ako rýchlo sa kvôli globálnemu oteplovaniu topí, je naozaj srdcervúce. Odporúčam to vidieť každému, kto má pocit, že globálne oteplovanie je iba novinárska kačica a vlastne sa nás ani netýka, verte mi, že aj takíto ľudia sú medzi nami. Nachádza sa tu ľadovcová jaskyňa, ku ktorej okrem lanovky vedie 550 schodov. Cestou dole je to malina, cestou hore už cítite dieťa v nosiči aj na koni. Za cestu a vstup do ľadovca zaplatíte 33,50Eur. Ceny sú z minulého roka, tak je možné, že to bude aktuálne o pár eur viac. Zachariáš si užil vlak, lanovku a myslím, že aj ľadovec. Bolo by asi zaujímavé vidieť ako sa zmení o 5 rokov a či ho ešte naše deti vôbec uvidia.


Domaine des Planards

Chamonix ponúka množstvo cyklotrás a tiež aj rôzne možnosti pre pešiu turistiku. My sme vzhľadom na vek našich detí zvolili tieto miesta, ale Chamonix a okolie vám ponúka oveľa viac. Posledné miesto, ktoré sme navštívili bol mini zábavný park Domaine des Planards, kde všetko fungovalo na žetóny a vstup do parku bol zadarmo. Oplatí sa kúpiť žetónov viac, lebo jedna atrakcia bola na minimálne dva žetény. Tobogán sa platil zvlášť a rovnako aj Alpine coaster, čo bola vlastne bobová dráha. Jedna jazda stála 7Eur, ale do bobov sa zmestili 1-2 deti, tým, že bol pre staršie deti, tak ten sme neskúsili. My sme si zajazdili na autíčkach, šupli nejaký kolotoč a Pali a ja sme sa nechali vystreliť na loďke do vody. Celkom sranda a šplechlo to veru riadne. Už mi na článok ostáva iba spracovanie Lignana, ale úprimne si nie som úplne istá, či je tu niečo na spracovanie. Mne osobne sa Lignano vôbec nepáčilo. Teda takto, boli sme v úžasnej reštaurácii, kde sa treba objednať na čas, lebo čakačky sú niekoľko hodinové, ale pláže sú prepchaté aj v júni a voda taká hnusne špinavá, že som zvažovala, že do nej naozaj nevojdem. Tak vlastne článok o tomto asi ani netreba. Lignano neodporúčam, je mnoho krajších miest na svete, aby ste tu strácali čas.

 

Majte sa krásne a vidíme sa o týždeň.


You Might Also Like

0 komentárov