Sardínia s deťmi - Alghero a okolie...

Wednesday, June 01, 2022

 Ahojte kamoši. Od našej dovče na Sardínii ubehol už nejaký ten piatoček a ja som stihla vstrebať všetky dojmy a ako iste viete boli rôznorodé. Také je aj cestovanie s deťmi, ak čakáte neočakávané, tak vás nič neprekvapí. Ani daždivé počasie, ani prevracané 2 dni, ani návštevy lekára, ktorý nevie po anglicky. Už sme s deťmi zopár destinácii vystriedali a vieme, že pripravenému šťastie praje. Preto nepodceňujte lekárničku na dovolenku a v prípade, že si neviete rady, vyhladajte lekársku pomoc, s kamošom googlom je to hop-šup a v prípade jazykovej bariéry zvykne pomôcť personál na hoteli. Touto cestou vysielam ďakovnú ódu do rezortu Ville Le Saline v Palau, kde sme si požičali recepčnú na prekladateľské práce a bola strašne zlatá a ochotná. Ale poďme pekne poporiadku a keďže sme na Sardínii vystriedali tri ubytká na troch miestach, tak aj článkov bude viac. Začíname so západným pobrežím a Algherom, do ktorého z Bratislavy lieta aj Ryanair a viete si letenku kúpiť okolo 30-50Eur na osobu.


ČO ROBIŤ V ALGHERE V PEKNOM POČASÍ AJ V NEČASE

Okrem krásnych pláží, Nuraghov a mesta samotného je veľkým lákadlom Neptúnová jaskyňa - Grotto di Nettuno. Dostanete sa k nej buď výletom loďou alebo autom zhora a následným zošlapaním viac ako 650 schodov, treba počítať aj s cestou späť kamoši. My sme šli autom, pretože výlet loďou bol pôvodne plánovaný na CALA LUNA a LA MADDALENA na východe a severe ostrova. Pohľad z hora na strmé schodisko a vietor šlahajúci do tváre vysoko nad morom vás môže trošku postrašiť, ale nebojte dali to naše 0,3,4 a 5ročné deti a aj Aďka, ktorá má povedzme rešpekt pred výškami. Schodisko sa po chvíľke rozšíri a natiahne a ani vám ten počet schodov zrazu nepríde taký náročný. Kocháte sa krásami okolia, výhľadmi. Fotíte sa na každom druhom kroku až prídete k jaskyni. Po vstupe do jaskyne sme museli mať rúška a výklad bol najskôr v taliančine a potom v angličtine, pre mňa a deti vyslovene zbytočné, pozreli sme si prvú časť výkladu a vybrali sa pomaličky a sami na výstup hore, najmladšie deti to prespali, staršie skoro celé samé vyšli. Jediné varovanie je, že parking hore je mini a môžu ho blokovať aj autobusy. Vstup na schody a do jaskyne je 14Eur pre dospelých a 10Eur zľavnený - pre deti od 7-14 a seniorov.


SPIAGGIA DEL LAZZARETTO, MARIA PIA a NURAGHE PALMAVERA

Pláže v Alghere sú krásne a je v podstate jedno, na ktorú z nich zablúdite. My sme si strihli dve, lebo ako viete náš pobyt v Alghere sprevádzal dážď. Spiaggia Maria Pia je bližšie k centru, Lazzaretto je jedna odbočka doľava pred NURAGHE PALMAVERA, tak odporúčam túto pláž spojiť práve s jeho návštevou. Vstup bol myslím 5Eur pre dospelého, je to pomerne veľké nálezisko, do tohto Nuraghu viete aj vojsť dnu a aj hore. Nie sú to iba rozhádzané kamene po okolí. Deti sa tu zabavili asi pol hodinku a potom fijú na pláž. Cesta na pláž LAZZARETTO vedie pomedzi olivovníky a na jej konci vás čaká parkovisko, tak nebojte - pravdepodobne idete správne i keď to tak možno nevyzerá. Na pláži je aj bar, kde si pokojne dáte aj pastu a drink, takže je vhodná aj na celodenné leňošenie. V máji bolo more ešte svieže, ale ja také preferujem, ak chcete teplejšie, tak sem prileťte až v polovici júna.


Pláž MARIA PIA je široká a dlhá, obklopujú ju pieskové duny a borovice. Prechádzkou prídete k viacerým reštauráciám, barom či bufetom, podľa toho, čo vám treba. Stretnete tu samých Slovákov a Poliakov, lebo veď lacné letenky. Pláž je krásna a v máji tu je iba minimum ľudí, viem si predstaviť, že v lete je tu slnečník na slnečníku. Výber už nechám na vás.

MÚZEUM KORALOV

Vstup do múzea koralov vám zhltne za dospelého 3Eurá. Rozprestiera sa na dvoch poschodiach, je interaktívne a zabaví aj malé deti, je tam myška na stene, ktorú hľadali pri rôznych expozíciách a je tam aj video miestnosť, kde premietajú film o koraloch v okolí Sardínie. My sme si ho pozreli celý a bolo to fajn. Na strávenie upršanej hodinky absolútne ok. Potom sme si strihli sightseeing po promenáde Alghera, ktorá je naozaj krásna. Deti zaujali katapulty a delá popri mori, večer sa otvárajú reštiky, kde si dáte seafood a prejdete až k prístavu. Múzeum je od štartu na PIAZZA SULIS asi 3minútky peši. Promenáda bola nádherná aj počas upršaného dňa, tak si myslím, že keď je krásne, tak to musí byť úplná pecka. 


MESTEČKÁ SASSARI A BOSA

Do SASSARI sme sa vybrali, aby sme sa schovali pred dažďom, ale detský svet sa otváral až v popoludňajších hodinách, tak sme si dali sightseeing a obed v skvelej mini reštaurácii II Vecchio Mulino. Keď poviem mini, tak tu nájdete 2 malé stoly pre max 4 osoby a 2 veľké pre max 8, ale cestoviny tu majú božské. Rozhodne ju odporúčam a je otvorená od 1nej do 3tej, čiže pokojne stihnete obed s deťmi. Reštaurácia je kúsok od Cattedrale di San Nicola, tak sa môžete rovno vybrať na prechádzku. Ó a nevynechajte ani dokonalé talianske gellato. My sme si ho dali v každom jednom meste hádam okrem Alghera, keďže nám pršalo. 


BOSA bola program v štýle úteku pred dažďom, je asi hodinu cesty autom od Alghera a od 1nej do 4tej tam mal byť iba mierny daždík a veru  - celkom sa trafili, len teda asi až od druhej. Strihli sme si tu zase obed a potom sme mali misiu - nájsť deťom gumáky. Samozrejme sme narazili na jemnú prekážku v podobe siesty. Obchody sa majú otvárať cca o 4tej. Píšem cca, pretože aj lekáreň otvorili až 30 minút neskôr ako mali napísané. Tak nebojte a vytrvajte, raz isto otvoria. Potom prechádzka cez krásne centrum, domčeky popri kanály sú neskutočne fotogenické, farebné a rozkošné, nad nimi sa týči hrad, ktorý je otvorený od júna, to sme zistili až keď sme tam vyšlapali, ale nevadilo nám to. Opäť bola zmrzka a bola mňam - ja som si dal lekoricovú - alebo teda zo sladkého drievka, pamätáte na pelendreky? Tak presne tak chutila. MŇAM.


Och a ubytovaní sme boli počas tejto časti pobytu v SA CHEYA RELAIS - majú pekný bazén a vibe ako z telenovely. Prisahám, že sme čakali kedy sa zjaví nejaký Don Santos alebo kto. Jediné mínus za mňa boli neskoré večere pre deti po 7.30 je pri krpcoch už náročné, ale vyriešili sme to s pizzou na hotelovej izbe a s tapas z LIDLu, ktorý je asi 3minútky autom. Och a keby majú ihro, tak sa nenahnevám. Tento hotel nie je pri pláži, aby sme si rozumeli. Od Alghera je vzdialený 5 minút autom a teda to auto naozaj potrebujete. 



Na dnes je to všetko a ďalší článok bude z CALA Gonone na východe a PALAU na severe ostrova. Dajte mi vedieť do komentárov, či vás zaujíma aj ako hľadať výhodné letenky a koľko cca takáto dovolenka na vlastnú päsť stojí. 



You Might Also Like

0 komentárov