Strach nie je dobrý spoločník...

Tuesday, March 08, 2022

 Ahojte priatelia! Rada by som tento priestor držala vo veselých sférach bytia, ale niektoré udalosti človeka tak zasiahnu, že sa ich iba veľmi ťažko filtruje, práve preto som sa dnes rozhodla zamerať sa na to ako sa nezblázniť a neupadať do bezmocnosti, depresie či strachu, ktoré nás všetkých momentálne obklopujú. Ja viem a to mi môžete veriť, že každý z nás hrôzu, ktorá sa rozpútala na Ukrajine prežíva so zovretým žalúdkom a tiež verím, že každý z nás pomáha ako vie, ale je dôležité pomáhať aj jeden druhému zvládnuť tieto náročné emócie a tragické správy, ktoré sa na nás valia. A keďže si naozaj myslím, že strach nie je dobrý spoločník, tak si poďme spoločne povedať, ako sa ho zbaviť prípadne ako jeho dopad čo najviac minimalizovať. Btw - ja nie som psychológ, preto všetko čo tu píšem berte s rezervou, sú to veci, ktoré pomáhajú mne a pri troche šťastia pomôžu aj vám. Ak vám ale situácia spôsobuje vážnu psychickú záťaž, tak neváhajte kontaktovať odborníka.

Dobrá rada nad zlato 1 - Minimalizujte spravodajstvo pred spánkom

Pôvodne som chcela napísať, aby ste minimalizovali všetko spravodajstvo. Správy sú robené tak, aby zaujali a preto sú zamerané na tie najhoršie/najsilnejšie emócie. To, čo vo vás vyvolávajú je zrejme hnev, strach, zdesenie a odpor. Pokojne sledujte situáciu, ale nájdite si kanály, ktoré napríklad iba zhrnú dianie v daný deň, alebo si vypočujte podcast, ktorý nemá vizuálnu stopu, a tak je aspoň trošku znesiteľnejší. My nemáme televíziu, takže som našťastie ukrátená o klasické správy, ale poviem vám, že keď sme boli u babiny cez prázdniny, tak správy fičali večer a mne z nich bolo normálne fyzicky zle - bolel ma žalúdok a nezvládala som ich sledovať, zatiaľ čo, keď si prečítam zhrnutie dňa, tak sa to na mojej psychike podpíše menej. Nuž a asi vám nemusím vysvetlovať, že ak budete zlé správy pozerať pred spánkom, tak môžete rovno odmávať krásnym sníčkom. 

Dobrá rada nad zlato 2 - Pomoc poteší viac ako nákupy

Skúste premeniť zlé emócie na dobré. Asi viete ako dobre sa cítite počas vianočných sviatkov a je to tým, že ak robíte radosť niekomu inému, tá sa k vám vráti ako bumerang. Presne na tomto princípe bude fungovať aj dobrý pocit, ktorý budete mať, keď niekomu pomôžete. A teraz nečakám, že doma ubytujete hneď 2 rodiny utečencov, ale aj materiálna, finančná či dobrovoľnícka pomoc sa počíta. Ja sa napríklad strašne teším, že sa nám uvoľní byt, aj keď najskôr som z toho mala hrôzu. Potom prišla vojna a ja viem, že niekomu náš byt môže neskutočne pomôcť necítiť sa tak stratene a bezmocne a vravím si, že to je snáď znamenie, že sa práve teraz uvoľní. Verím, že to dieťatko, ktoré k nám s maminou príde sa bude rovnako zabávať na preliezkach pod bytovkou ako náš Zaky. Dokonca chcem s deťmi vybrať aj nejaké hračky, ktoré by mohli vyčariť úsmev na tvári, pretože úsmev a radosť potrebujeme všetci ako soľ.

Dobrá rada nad zlato 3 - Nenechajme vyhrať strach

Toto je pre mňa asi najťažšie. Nemyslieť na to, kam tento konflikt až môže zájsť. Budeme musieť o mesiac či dva aj my utekať zo svojich domovov? Ako zbalíme celý svoj život do jedného batôžka? Čo hypotéka? Čo deti? Utešujem sa tým, že sme v NATO a hádam ani Putin nie je taký cvok, aby napadol akúkoľvek krajinu, ktorá je v aliancii, ale istotu nemám. Rada by som zakončila tento článok vetou - "DOBRE BUDE. ", ale pravda je taká, že to nevie nikto a nikto nám to ani nemôže garantovať, preto si tu a teraz vyberám svoj pozitívny koniec a odmietam nechať vyhrať strach. S istou mierou neistoty sa viem vyrovnať a keď náhodou príde čas, kedy sa budeme musieť zbaliť do jedného batoha a opustiť svoje istoty, tak verím, že kamkoľvek pôjdeme, tak nájdeme rovnako dobrých ľudí, ktorí si vybrali cestu pomoci a otvoreného srdca. 

You Might Also Like

0 komentárov