Rodos s deťmi - 3 TOP výlety

Monday, May 15, 2023

Ahojte kamoši, prvý zo sľúbených článkov o Rodose je tu, tak vás pozývam na výlet po tomto zaujímavom gréckom ostrove. Grécke ostrovy sú pre mňa osobne plné protikladov, krásne miesta striedajú neupravené pláže, nedokončené stavby na každom rohu a jemne narúšajú očakávanú idylku prímorskej krajiny. Na druhej strane, ak im toto prepáčite, tak vás očaria krásne zátoky, dychberúce skalnaté útesy a nekonečne veľa dobrého jedla. MILUJEM fetu, šaláty, seafood aj baklavu. Kvalita jedla je na mnohých miestach neskutočná a dokonca v plážových baroch vám navaria tak, že nebudete chcieť odísť UŽ NIKDY. Ale teda poďme k mojim tipom, čo si na Rodose nenechať ujsť.



Centrum hlavného mesta

Vedela som, že hlavné mesto musíme dať, ideálne hneď ako priletíme, auto napchaté všetkými vecami sme teda odstavili pri prístave na veľkom a nafullovanom parkovisku a celý čas ako sme tam šli som ochkala nad hradbami, ktoré obkolesujú centrum. Môj cieľ však boli 3 mlyny a jedlo. Kto nás sleduje na IG vie, že ísť sa najesť do reštaurácie Ronda hneď na pláži pri prístave je skvelý nápad. Perfektný koncept reštaurácie, dobré jedlo a kamienková pláž vám zaručia ten pravý dovolenkový vibe a zrejme im aj odpustíte vyššie ceny za jedlo. My sme si dali 4 druhy predjedla a odchádzali sme spokojní a unavení a bolo mi veľmi ľúto, že sme toho nestihli pozrieť viac.



Do centra sme sa vybrali teda ešte raz aj s kamošmi, koniec koncov hlásili zamračené počasie s prehánkami. My sme na toto tuším odborníci, ak nám na dovolenke neprší alebo niekto nezvracia, tak to akoby sme ani nikde neboli. Do centra sa viete dostať viacerými bránami - my sme vošli cez Liberty gate, ale hradby sú nekonečné a brán milión, tak si na tento výlet doprajte pokojne pol dňa a túlajte sa, či dokonca straťte v uličkách hlavného mesta. Ja som si na túlačku zobrala nosítko od WILDRIDE.cz, ktoré vie značne odľahčiť ruku a bok, keď sa vášmu drobcovi prestane chcieť chodiť a vy so sebou nemáte kočík. Musím povedať, že pre mňa osobne je to game changer. Toto nosítko sme využili aj na našom ďalšom výlete - v kúpeľoch Kalithea. Treba, ale pripomenúť, že rozhodne nejde o nosič na celodenné nosenie, ale skôr o pomocníka, keď si potrebujete trošku oddýchnuť, nie aby ste sa s ním vybrali na celodennú turistiku, prosím vás. 




Kúpele Kalithea


Toto miesto je čarovné - biele stĺporadie, kamienkami vykladané chodníčky, more, útesy, lehátka, oddych. Za vstup do kúpeľov zaplatíte na dospelého 2.50€ a vnútri vás čaká okrem iného aj výstava, video miestnosť a kopec fotogenických zákutí. Zátoka je v sezóne plná života s lehátkami, ale tie zatiaľ ešte neboli úplne pripravené pre turistov, no naša najmenšia si napriek tomu musela osviežiť nožičky v mori. Parkovisko nájdete hneď pred Kalithea springs a v čase našej návštevy nebolo platené, chodia tam aj taxíky a autobusy s turistami. Čiže si určite tento výlet viete zaplatiť aj ako fakultatívny trip, ak by ste boli v rezorte a nemali požičané auto. Určite toto miesto odporúčam. Ak niečo vynechať, tak radšej Údolie motýľov - ide totiž o nočné motýle a sú tam najmä v čase ich párenia a to je v mesiacoch júl a august.



Akropola v Lindose

Mestečko Lindos sa rozprestiera pri mori pod kopcom, na ktorom sa týčia ruiny Akropoly a je to asi jedno z najviac navštevovaných miest na ostrove. Cez Lindos sme prechádzali denne a parkoviská boli vždy plné. Tu platí, že ak zaparkujete na vzdialenejšom parkovisku(je to asi o 5 minút chôdze ďalej), tak to máte free a na tých priamo pri vstupe do centra platíte 6€ na deň. Krásne biele domčeky v údolí pod kopcom svietia a dotvárajú nádhernú scenériu. Na samotný kopec vyšlapete pomerne rýchlo aj s deťmi, ale vrámci atrakcie si viete zaplatiť aj jazdu na oslíkovi. Nie som si istá, či si to tie oslíky úplne užívajú, ale to už nechám na vás.



Malé deti tu však treba mať neustále pod dohľadom, lebo zráz je strmý a chodník je bez zábradlia. Rovnako je to aj na zrúcanine - deti treba mať na očiach a ideálne držať za ruku na mnohých miestach, ale sú tam aj plochy, kde vedia lietať a neublížiť si. Výhľady sú neskutočné a našim deťom sa tam páčilo veľmi, dokonca sa pýtali na grécku abecedu, ktorú videli na exponátoch. Platí sa zas a opäť za dospelého a deti od 15 rokov a myslím, že to bolo 12€ na osobu. Lístok si viete kúpiť aj online, my sme v rade stáli do 10 minút. Pred Akropolou si deti dali zmrzku a na obed si vypýtali crepes, ktoré v Lindose pečú snáď na každom kroku. Obed odporúčam v reštaurácii Tambakio na pláži v St. Paul’s bay, ktorá je pod parkoviskom. Je tam krásne a jedlo je super. Určite si dajte smaženú fetu s medom- je to taký sladko/slaný koláčik a totálne nebíčko v ústach. Och, dala by som si a hneď. 


To je na dnes všetko kamoši, najbližšie sa stretneme pri článku s mojimi tipmi na pláže, ktoré sa nám páčili najviac. Je ich tam neúrekom a ak máte možnosť pobehať ostrov s autom, tak by bola škoda zostať iba na jednej.


A ak sa vám páči nosítko WILDRIDE, tak vedzte, že my máme verziu ZEBRA a dostali sme ju v rámci spolupráce, ktorú som si sama vybrala, pretože si myslím, že je to niečo, čo mamičky ocenia a ja veľmi ďakujem za prejavenú dôveru.

You Might Also Like

0 komentárov