Kodaň - čo vidieť za 2 dni?

Tuesday, September 26, 2023

Ahoj kamoši! Vitajte pri novom článku a hneď takto z hurta - cestovateľskom. Keďže som veľa nefotila na fotoaparát, ale o to viac som našlapala a pochodila po secondhandoch, tak tento článok by mohol mať aj 100 strán, ale pokúsim sa vám zhrnúť len to najdôležitejšie - a teda na čom sa dá cestou do Kodane a v Kodani ušetriť, čo vidieť, do ktorého sekáču skočiť, kde si dať Smorrebrod a kde sa ubytovať. My sme boli v Kodani na 3 noci a mali sme so sebou 2-ročnú parťáčku, takže to čo sme my stihli za 2 a pol dňa - vy stihnete za 2 ľavou zadnou. 


Ako ušetriť v Kodani?

V prvom rade kúpou leteniek - v predstihu kúpite spiatočnú letenku VIE-CPH pokojne pod 50 Eur. Tá naša bola presne za 50Eur na osobu. Na letisku vo Viedni sme ušetrili vďaka Vienna Lounge, kde máte free vstup napríklad už so zlatou kreditnou kartou od Tatra banky a pred odletom si dáte free raňajky a už nemáte potrebu nakupovať jedlo v lietadle.



Po prílete sa jednoducho dostanete do centra metrom alebo vlakom - lístok stojí do 5 Eur. Ušetriť viete aj na cene lístkov, stačí si stiahnuť Aplikáciu DOT Ticket a máte možnosť kúpiť si lístok alebo rovno City pass - čo je vlastne lístok na viac dní. Treba si, ale prerátať, koľko budete jazdiť po Kodani. My sme prileteli v pondelok na obed a hotel Next House Copenhagen je 5 minút pešo od hlavnej vlakovej stanice, kde jazdí aj metro a zároveň pri stanici je aj park Tivoli (keby chcete ísť na kolotoče), preto sme si City pass kupovali až v stredu a 24 hodinový nám pokryl aj cestu na letisko. 24 - hodinový City pass small platí na metro, bus aj vlak a pokrýva 3 zóny, čiže vám stačí na centrum Kodane aj letisko a stojí 11Eur na osobu, malé dieťa je k nemu free. Utorok patril výletu do Švédska a spiatočný lístok na vlak nás vyšiel na 25Eur na osobu, Ruth bola zase free. Po Malme sme sa presúvali po vlastných.

Btw hotelová izba nás vyšla 100 Eur na noc, má aj kúpeľňu a ak ste ešte kapsulový hotel neskúsili, tak odporúčam - izby s kapsulami majú pre 4 osoby. Ale ak to nie je nič pre vás, tak nebojte - ubytovania na bookingu nájdete nekonečne veľa.

Jedlo je kapitola sama o sebe. Ja mám rada jedlo, a preto dať si hamburger vo fast foode nie je úplne moja top predstava, ale dá sa isto na jedle ušetriť aj takto. Hotel ponúkal raňajky v prepočte za cca 10 Eur na osobu, tak sme ich prvé ráno skúsili a ? A mňa osobne trošku sklamali. Káva dobrá, výber musli a jogurtov či mlieka bolo fajn, mali aj oddelenie pre vegánov, ale main dish boli toasty a absolútne žiadna zelenina, čo som skoro odpadla. Za škoricového slimáka im ale dávam zopár bodov k dobru. Och a takmer som zabudla na pečené zemiaky - polotovar of course, ale Ruth chutili, pre mňa to je trošku zvláštne raňajkové jedlo, ale beriem ako súčasť inej kultúry. 

Mne osobne oveľa viac chutilo na druhý deň, keď sme na raňajky skočili ďalej do DOMHUSETS SMORREBROD a tam sme si dali typické dánske chlebíčky a kávu a na Eurá sme zaplatili asi len o 5 Eur viac. POZOR sú skôr takeaway - dnu sa sedieť nedá a vonku vás čaká iba jeden stôl a dve stoličky. Boli neskutočné a ochutnali sme skoro všetky druhy a ako viete z Instagramu, tak mne sa o nich ešte dlho snívalo. 



Na obed vám odporúčam ešte tieto dve miesta - ale nezapadajú už úplne do kategórie lacných - Indonéziu v SAJI nájdete na sekáčovej ulici STUDIESTRAEDE 14, kde rovno oplieskate všetko, čo máte v super sekáčoch. Odporúčam jemne pálivé curry.
V Malmo zase odporúčam vínko a  obed v KAVA Malmo hneď oproti tomu veľkému kostolu S:t Petri kyrka. Neskutočné vegetariánske jedlo mali - taký chutný zapekaný kel som už dávno nejedla. No konečná prosím pekne, choďte mrknúť storky na IG - rozplývam sa nad tým tanierom.

3 TOP SEKÁČE V Kodani a Malme

Začnem prvým v švédskom Malme, lebo tam som si ja našla kúsok, ktorý som tajne dúfala, že si na tomto výlete kúpim a tým boli šaty v jednoduchom severskom štýle. Okrem nich som tam ulovila aj tento trench, ktorý vidíte rovno použitý v mojom looku na prechádzke v Nyhavne a môj drahý neobišiel naprázdno  a kúpil nepremokavú softshellku. Nejdem vás ďalej napínať - sekáč sa volá DACAPO a je iba minútku od mestskej knižnice. Nie darmo má v hodnotení 5/5. 

Moje číslo jedna v Kodani je rozhodne STUDIO 1455 CPH. Má neskutočné kúsky a nemáte pocit, že ste v sekáči, ale že vôbec. Je to skôr taký concept store a teda ceny sú tomu primerané. Tu som si nakoniec nekúpila nič, lebo by som sa nezaniesla, ale vrátim sa ja raz do Kodane s prázdnou príručnou batožinou a tam si kúpim zopár kúskov. NESKUTOČNÉ kúsky mal týpek. 

Na rovnakej ulici ako je STUDIO nájdete aj Veras, Kobenhavn K a Wasteland - posledné dva sú také ako naše Humany, ale veľké - tu to už ako sekáč aj vonia, ale stále viete nájsť zaujímavé kúsky. Veras má aj krásne dánske upcyklované kúsky a tie určite stoja za pozretie. 


Cit pre módu má jednoznačne po mne. Takto vyobliekaná chodila každý deň. Prisahám, že jej by úplne stačilo zbaliť tieto jedny šaty a bola by spokojná. Zbožňujem ju. Ak sa pýtate, kde nám zmizli ďalšie dve deti, tak o ne bolo postarané babičkou, nakoľko majú školu a škôlku a výlet sme mali cez týždeň.

Výlet po meste so CITY PASS SMALL

Posledný deň sme si nechali okrem sekáčov aj na pamiatky a tak sme pri hoteli sadli na bus a odviezli sa do Nyhavnu - fotka pri rozkošných farebných domčekoch predsa musí byť. V domoch číslo 64 a 18 žil aj sám Hans Christian Andersen a prirodzene naše ďalšie kroky smerovali ku Kastellet a soche Malej morskej víly. My sme sa až k nej ale nedostali a to napriek tomu, že cesta k nej trvala iba niečo okolo 20 minút. Cvakli sme iba mlyn a aj keď nás od nej delilo iba 5 minút chôdze, tak sme leteli k najbližšiemu metru a šup kúpiť do Kobenhavn K môjmu mužovi kabát. Neuveríte, ale doleteli sme tam 2 minúty pred záverečnou. Tak milá Kodaň na tú morskú vílu sa ešte prídeme pozrieť. 


You Might Also Like

0 komentárov