Ten CHALAŇ oslavuje...

Wednesday, August 02, 2017

Ahojte kamoši! Tento post bude špeciálny, vlastne všetky mamičkovské posty sú špeciálne, ale tento bude pre mňa ešte o kúsok výnimočnejší. Možno aj preto, že keď si ho raz budem čítať, povedzme o takých 50 rokov, ak mi samozrejme niekto nezhodí celý blog, tak mi aj slzička vyhŕkne. Najskôr preto, že si uvedomím, že moja pamäť je nenávratne preč a potom preto, že toto je vlastne článok o tom malom chalaňovi, ktorý už má ROK. Rok a 2 týždne.

2 mesiace
Premýšľala som ako tento článok poňať tak, aby som bola verná svojmu štýlu, ale bez príkras.  Také mini zhrnutie ako taký rok preletí. Miesto oslavy mal piknik a miesto jednotky na torte veľkú tučnú nulu, ale má milujúcich rodičov a kopu kamošov, takže asi si nemôže sťažovať. A tým, že ešte nerozpráva, si skutočne nemôže sťažovať.

3mesiace
Tak štartujeme, nebudem sa teda tváriť, že prvé tri mesiace neboli peklo. Ten chalaň mal 2 a po kila, každý sa ho bál čo i len na ruky zobrať, kolika sem, reflux tam.  Prirátajte si k tomu bezsenné noci a máte zarobené na DRAMATICKÉ dielo. Akonáhle však prišiel štvrtý mesiac, bolo to ako vykúpenie, všetky problémy odišli, teda až na spánkový deficit, ten mám stále. V skutočnosti som nespala poriadne dodnes. Ak by ste sa ma vtedy pýtali na deti, pravdepodobne by Zachariáš zostal jedináčik. Dnes chcem deti zase 3. Môj drahý si už musí myslieť, že mi prepína. V pravidelných intervaloch. Zhruba každé 3 mesiace. 

 5 mesiacov
Od štvrtého mesiaca sa začala zábava v podobe prvých príkrmov, potom to už išlo z kopca -  prvé zuby, očkovania, teploty, plávanie, prvé antibiotiká, ďalšie zuby, prvé plazenie, štvornožkovanie, viac zubov. Malá piraňa. Ak sa ma pýtate, tak ten pocit, keď zbadáte, že ten malý chalaň pochopil čo mu hovoríte, ba čo viac zrazu vás on učí jeho pohľadu na svet, je na nezaplatenie. 

6 mesiacov
V desiatich mesiacoch prvá VEĽKÁ dovolenka, obavy z letu, naše prekvapenie, že deti to zvládajú lepšie ako my. Prvé zloženie kočíka aj s dieťaťom,  prvé jedenie piesku, prvé vlny, výlety. Prvé pády. Prvé samostatné kroky sme nedali, ale zato sme sa naučili hľadať Peppu, hladkať psa, utierať sa po odbalení plienky, piť z pohára a jesť pizzu. 

8 mesiacov
OMG, oni naozaj dajú tomu chalaňovi pizzu? Ani Vám nejdem písať, čo všetko zbaští. Aby ste potom na mňa neukazovali prstom. Začala som si viac vážiť čas. Počítač ani televízor pri ňom nezapínam, na tie je čas večer, keď chalaň spí. Veľa tancujeme, staviame lego, tu by som sa rada poďakovala Mentelovcom a Dilianczovcom, naša legová rodina sa rozrástla a veľa čítame, och a vymýšľame si (teda ja – nové slová, rozprávky, príbehy).

9 mesiacov
Čo sa hračiek týka, ten kto ma pozná vie, že som ich nechcela veľa. Jednak je to nezmysel a potom máme 2-izbový byt a ten nie je nafukovací. Mám rada drevené hračky, knižky, lego a stavebnice. Plyšák sa nájde ešte z čias môjho „mládí“ a čaká nenápadne, či sa k nemu Zachariáš vyberie. Občas sa vyberie. Och a tatrovka, skoro by som zabudla. TATROVKA JE NENAHRADITEĽNÁ. Istú dobu sme ju museli schovávať. Zachariáš sa naučil do nej nastúpiť a potom kričal, kým ho niekto nezačal ťahať. Na dobré sa ľahko zvyká. Ale hodina jazdy po byte sa už prejaví aj na podlahe. Aj psa vždy mykne, pretože beriem jeho vodítko, ktoré slúži ako motor.

11 mesiacov
Prvé narodeniny sme inak oslávili s ďalšími dvoma antibiotikami. HURÁ. Nuž s deťmi to už raz tak chodí. Nechápte ma zle, ale na sťažnosti vážne nemám čas, svoju energiu venujem iným veciam.

12 mesiacov
Práve som zistila, že tento článok by mohol mať 100 strán, ale budem sa držať limitu +- 600 slov. Je to praktické a ani vy neošediviete. Ešte som Vám chcela dať tipy na knižky, ktoré čítam resp. som už prečítala a v prípade, že máte či chcete mať deti, možno sa vám budú hodiť. 

1 ROK

NAJDĚTE SVÉHO MARŤANA  - Marek Herman (musím sa priznať, že občas sa čítala ťažko, ale mohlo to byť aj pretlakom hormónov.)
MONTESSORI od narodenia do 3 rokov – Charlotte Poussin (práve čítam a keďže zastávam názor, že pomáhať treba, ale nie príliš, tak si myslím, že táto kniha je pre nás to pravé orechové.)
HNEĎ TO BUDE ANJELIK – Igor Bukovský a mnoho ďalších :D (Túto som mala požičanú od susedky Mišky a už ju máme na stálo, je tam kopec užitočných rád, receptov a vecí, ktoré vám nikto nepovie ohľadne detskej výživy a určite ich chcete vedieť.)



You Might Also Like

6 komentárov

  1. júj rozkošný je ten tvoj drobček :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ďakujem Viki :-* .. počuj ako veľmi na východe si?..lebo ideme dnes alebo zajtra smer Bardejov, tak som chcela vedieť, či by sme sa vedeli stretnúť a spraviť aj nejaký collab, keď si teraz už aj fotografka? <3 cmukaaa

      Delete
  2. Super článok, malý je strašne zlatý :) A Marťana mám doma aj ja len som sa ešte nedostala k čítaniu, ale som zvedavá :)

    NITA
    NEW POST

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..potom daj vedieť ako sa ti páčila, nech viem, či som iba ja taká citlivka :D

      Delete
  3. Bože to je krásny článok! A ešte krajší chalaňko, ale po ňom ja hádžem očkom už odkedy som ho prvý krát videla tu u teba na blogu .. alebo na instagrame? Už neviem :D Každopádne všetko najlepšie môjmu boy crush, haha! <3

    www.nasklee.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..ahahaha Petiii..no teeda..je to riadny lámač ženských sŕdc..v každom prípade mu odkážem :-* :)

      Delete