Malé zmeny pre ľudstvo, veľké pre nás...

Wednesday, August 22, 2018

Udržateľnosť v každodennom živote

Čaute kamoši! Nepovažujem sa za žiadneho EKO maniaka, ale rada by som svojim deťom ukázala, že aj s minimom úsilia sa dajú spraviť veľké zmeny a hlavne, že je nesmierne dôležité začať od seba. Pretože aj keď sa to môže zdať ako zanedbateľná položka, tak stále môžete predsa inšpirovať viac a viac ľudí k tomu, aby sa na svet pozreli z iného uhla. Preto som sa rozhodla vyskúšať robiť niektoré veci inak. Čo sa u nás v domácnosti a šatníkoch zmenilo sa dozviete ďalej.


Domácnosť a využitie potenciálu

Čo sa zmien v domácnosti týka, tak na niektoré sme si zvykli super ľahko, niekde to ešte škrípe a v niečom sa nám asi nepodarí úplne zmeniť. Mojim cieľom nikdy nebola absolútna dokonalosť, kto ma pozná, ten vie, že ak si mám vybrať cestu na ihrisko alebo zotretú podlahu, tak si vyberiem to prvé. Teda zvyčajne. Občas musí byť aj podlaha zotretá. Nuž, ale späť k domácnosti. Tu je zopár bodov, ktoré sme aplikovali a žije sa nám s nimi ľahko.


  • Obmedzili sme kúpu zeleniny a ovocia v plastoch na minimum (náročné pri drobnom ovocí, ale vďaka FB skupinám si už viete kúpiť aj čučoriedky na kýbel a dať zamraziť, takto máte ovocie z lesa či niekoho záhradky dostupné celý rok).
  • Mlieko kupujeme zásadne v sklenených fľašiach, bohužiaľ je české a keď je vypredané, tak skrátka doma mlieko nemáme. Platí to aj pre vegánske nemléko.
  • Igelitové tašky neberieme a to isté platí aj pre mikroténové sáčky, od kamošky mám ultra farebnú slovenskú sieťovku a máme aj niekoľko bavlnených tašiek, zatiaľ som sa však nerozlúčila s alobalom a potravinovou fóliou.
  • Pijeme vodu a čaje, v lete príležitostne minerálky, neodrúbem si ruku, keď potrebujem doplniť v ukrutnom teple minerály.
  • Používame žinky, bavlnené odličovacie tampóny a bambusové kefky od Dobrožrúta, ALE...pri kefkách na zuby sa bohužiaľ polovica nášho tímu bude vraciať k plastovým, pretože tvrdosť kefky proste nevyhvuje každému.
  • Pre psíka používame papierové sáčky na hovienka (také tie desiatové), ak sa vykaká mimo zóny ohrozenia pre obuv, deti a tak ďalej, tak to necháme na prírodu, koniec koncov je to hnojivo.
  • Pre deti sa snažíme vyberať drevené hračky a minimalizovať ich počet, toto je ale neskutočne namáhavé najmä v spolupráci s okolím. 
  • Používame oldschoolové mydlo a už sme odmávali jeho tekutým kamošom v plastoch.
  • Samozrejme triedime odpad a učíme to aj Zachariáša

Oblečenie a kam s ním?

V prípade oblečenia nie som zástancom bezhlavého nakupovania, ale pokojne vkročím aj do Zary, H&M a iných obchodov. Snažím sa však obmedziť kvantitu, tu mám skvelého pomocníka a je ním 2i-vý byt, ktorý sa jednoducho nedá nafúknuť. Toto leto som si v zľave kúpila jedny šaty zo Zary a 2 svetre, tuším H&M a Stradivarius a mám pre vás zopár tipov ako lepšie zaobchádzať s nechceným oblečením.
  • Výborný spôsob ako využiť oblečenie na max, je darovať ho ďalej, ak je v použiteľnom stave napríklad kamoške, sestre, mamke, susedke, cez FB skupinu.
  • Alebo môžete zájsť na Fashion SWAP, sú usporiadavané viackrát do roka a vy môžete vymeniť svoje oblečenie za iné, pre vás nové, ušetríte kopec peňazí, zabavíte sa na super akcii a ešte aj potešíte planétu.
  • Alebo zájsť na bazár - je jedno či blogerský, vintage, pouličný, garážový, možností je neúrekom, môžete takto svoje veci predať za symbolické ceny a uvoľniť miesto vo svojom šatníku. 
  • Prípade môžete odložiť svoje staré oblečenie napríklad do kontajnerov Humana, použiteľné sa predá, podporí sa vznik pracovných miest a to, ktoré sa už nedá ďalej predať sa ekologicky zrecykluje a vytvorí sa z neho napríklad izolačný materiál. 
  • Rovnako môžete odovzdať svoje veci na upcycling do Nosené.

Móda je hra

Tak to cítim a aj sa tým riadim. Rada si vyberám kúsky na bazároch, swapoch, ale aj v sekáčoch. Nikdy nevieš na čo narazíš a presne tak som prišla k týmto šatám. Mali byť pôvodne iba na firemnú párty, ale ako vidíte dajú sa obliecť aj na bežný deň a pokojne aj keď ste v 36tt tehotenstva. Sú parádne strihané a to moje bejby sa tam takmer stratilo. Pri pohľade z profilu pochopíte, prečo iba takmer. Mám rada striedmosť a tak som tieto galaktické šaty doplnila už iba ortopedickými šlapkami (nesmierne striedmy kúsok) a troškou farby v podobe krásnej koženej kabelky od mladučkej slovenskej dizajnérky Vivien Babicovej. Aj vám sa zdá, že s menom Vivien, sú ženy predurčené na veľké veci? Určite ju uvidíte aj v stajlingu ako ľadvinku, ale to až keď na opásanie nebudem potrebovať kilometre materiálu.

Dajte mi vedieť vaše tipy na vylepšenie domácnosti, budem veľmi vďačná.


Shop my look:
Šaty - Bloger Bazár Praha // Šlapky - Mango // Kabelka - Vivien Babicová // Okuliare - H&M // Klobúk - suvenír z Ljubljany




You Might Also Like

0 komentárov