Otužovanie - ako začať?

Sunday, March 03, 2019

Začiatky nádejného ľadového medveďa


otužovanie romilikes ako začať

Ono takto, mohlo by sa zdať, že môj manžel začal s otužovaním, pretože trpel nejakou krízou stredného veku, ale pravda je inde. Písal sa rok 2016 a Pali, to je môj manžel, sa rozhodol, že začne so studenými sprchami. Počiatočným spúšťačom tejto zábavky môjho manžela bola televízia Markíza a jej správy o ľadových medveďoch, ktoré každoročne v období vianoc strhávali srdcia všetkých mužov, ktorí sedeli pred televízorom a pozerali ako sa ľadové medvede kúpu spoločne s kryhami ľadu. Poznáte to, muži a ich ego. Veď keď to oni zvládnu, tak ja predsa tiež. Čiže úplne na počiatku nebolo, aby som bol zdravý, na počiatku bolo EGO a chuť prekonať všetko a všetkých. Som predsa rovnaký chlap ako oni a vydržím ešte dlhšie. On sám hovorí, že úplne prvým spúšťačom bola jeho babka, ktorá za 50 korún motivovala jeho tatina, aby prebehol v zime po snehu bosými nohami po bráničku a naspäť, čo bolo zhruba 200 metrov. Trošku si myslím, že babka bola inšpiráciou aj pre Vima Hofa, ale o ňom až neskôr. Boli to ťažko odmakané koruny. Babina bola skrátka priekopníčka a očividne to bola skvelá žena, čo mala kopec zaujímavých nápadov. Už vieme prečo a teraz sa pôjdeme pozrieť na to ako. Spočiatku to boli iba ľadové sprchy, ktorých teplota sa postupne znižovala od vlažnej až sa dostala úplne na koniec spektra- podľa nôjho skromného úsudku na ľadovú, ale bolo mi povedané, že je iba studená a od ľadovej má ďaleko.
Toto trvalo s prestávkami asi rok a pol. Potom prišiel na rad pán Google, aby sa posunul na vyšší level a vtedy stretol Wima Hoffa, teda jeho metódu, veď chápeme sa. Čo to je a ako sa s ňou skamošil sa dozvieš ďalej.

Wim Hof, Martin Thám a iné srandy

panska moda Romilikes
Romilikes pansky kabat

Pamätám si ako by to bolo včera a to ja si veci moc nepamätám, keď mi drahý oznámil, že ide na celodenné dýchacie cvičenie, ktoré bude zakončené 2minútami kúpania sa v jazere okolo 20-teho januára. Takže si asi viete predstaviť, že bola troška zima. Ja som skeptik v takýchto veciach, a tak mi to prislo trochu cez čiaru. Od studenej sprchy sa predýchať až k jazeru v januári.  Ako to prebiehalo?  Porozprávali sa o tom, kto je ten zahadný pán Wim Hof, že je to vlastne týpek, ktorý si ulietava na kúpaní sa v ľade a drží aj niekoľko zápisov v Guinnessovej knihe rekordov. Googlila som a našla som číslo 26. Tento sympatický holanďan si ulietava na veciach ako ubehnutie polmatatónu za polárnym kruhom v šortkách a na boso. Hodil si aj maratón v Namíbijskej púšti bez vody či 66 metrov pod ľadom preplával na jeden nádych. Akože uznávam, že to je riadny výkon, nuž a sám Wim tvrdí, že to, čo dokáže on, by zvládol každý, že je to iba o tréningu, pretože ľudské telo na to má. Akože fajm, ale ja si zatiaľ podobné kúsky do svojich supermamovských schopností nepotrebujem pridávať, zatiaľ. Možno už zajtra sa mi to bude hodiť.

V čom teda spočíva metóda Wima Hofa?


Romilikes mužsky outfit
Romilikes moderny gentleman

Ja vám to tu prezradím len v skratke. Jeho metóda sa skladá z troch prvkov, prvotné sú dýchacie cvičenia a pri nich by som sa rada pristavila, keď som ich počula Paliho robiť prvý raz, tak pes spustil brechot a snažil sa preškrabať sa do spálne a zachrániť dusiaceho sa pánička. Znelo to podobne ako párenie muflónov krížené s umierajúcim dinosaurom. No proste úplná šialenosť toto dýchanie, ale rozhodne pomáha. Takéto dýchanie pomáha poriadne okysličiť organizmus. Ďalším prvkom je tréning mysle, ktorý je prospešný pre celý nervový systém a posledným prvkom je postupné ochladzovanie organizmu.
Tak si to teda pekne zhrnieme. Ak chcete začať otužovať, tak sa do toho nežeňte po hlave. Je to proces, na ktorý treba telo pripraviť postupne, aby ste ho veľmi nepreťažili. V zásade si myslím, že nemusíte ísť rovno na školenie, ale na druhej strane - viete tam stretnúť rovnako naladených ľudí a dozvedieť sa nejaké super tips and tricks. Viem, že sa organizujú aj výlety do hôr bez trička a podobné srandy.


Romilikes hodinky Daniel Wellington

Základné kroky otužovania:

1. Studené sprchy a nie, že raz sa oliať a hotovo, ale skúste aspoň 2 minútky zvládnuť.
2. Prechádzky menej poobliekaný, pohyb, dýchanie a chlad sú skvelým štartom.
3. Výborné je začať s plávaním v jazere v lete a plynule prechádzať až do jesene, keď voda ešte nie je ľadová
4. S príchodom zimy si dávajte pobyt vo vode tiež min. 2minúty. Je to čas, ktorý telo potrebuje na roztiahnutie ciev, aby otužovanie malo zmysel na posilnenie imunity. V tele sa spúšťajú presne tie procesy, o ktoré sa snažíte.
5. V zime neotužujte sami, platí, že v skupine to ide ľahšie plus, ak by sa vám čokoľvek stalo, máte parťáka, ktorý zavolá pomoc. Skupinu si ľahko nájdete na FB, my sme chodili so skupinou do Plaveckeho Štvrtku a potom si spravil Pali parťáčku so svojej sestry a raz sa pridám hádam aj ja.

Dajte mi vedieť, či sa vám článok páčil, či plánujete začať otužovať prípadne, či ste vedeli ako sa dá začať s otužovaním. Tiež vám odporúčam pozrieť si videá na dýchacie cvičenia Wim Hofa na youtube. Majte sa krásne a vidíme sa v stredu pri ďalšom článku.

Fotky má na svedomí Tom Loft. Model je môj drahý manžel. A styling je of course môj.


Paliho look:
Kabát a rolák - Zara // Nohavice - Calliope // Ponky - Happy Socks // Topánky - Answear.sk // Hodinky - DW 




You Might Also Like

0 komentárov