22 dní na cestách...part 2

Thursday, June 13, 2019

TOP 5 atrakcií v Slovinsku

Ahojte kamoši. Ako viete sme na cestách - už je to 12 dní, čo v našom starom autíčku brázdime s deťmi cesty smerom na Francúzsku riviéru a poviem vám, že to tu nevolajú azúrové pobrežie len tak pre nič za nič. Ale aby som nič neostala dlžná krajinám a mestám, ktoré sme už prešli, tak začnem pekne poporiadku a to v Slovinsku. Ich kultúra, jazyk aj kuchyňa je nám blízka a už sme tu boli neraz a stále mám pocit, že je tu čo objavovať. Náš trip začal v malom mestečku Tržič, z ktorého je to iba na skok k jazeru Bled. Bývali sme v novom apartmáne cez Airbnb, bola to vlastne jedna časť dvojdomu, na prízemí bola obývka s kuchyňou a jedna kúpelňa a na poschodí 3 izby a druhá kúpelňa. Rozhodne skvelé pre partiu s deťmi ako sme boli my. Prekvapilo ma ako sa v Slovinsku separuje a aj trampolína, zábrana na schodisko, detské stoličky, postielka a zábrana na posteľ. Majiteľka nám dokonca priniesla aj krabicu s hračkami a tak sme ani nemuseli vyťahovať tie naše. Ak bude niekto chcieť presný názov či adresu, tak píšte.




Bled, Bohinj a Vintgar Gorge

Ak ste jazero Bled, Bledský hrad, člnkovanie či paddle board už skúsili a máte chuť na niečo menej turisticky vychytené, tak jednoznačne odporúčam navštíviť jazero Bohinj. Je menej populárne a teda aj menej navštevované, a ak máte v pláne sa v jazere počas horúcich dní aj schladiť a prípadne máte aj deti, tak toto jazero sa musí dostať vysoko na váš zoznam. Vtup do vody je pozvolný, kamienkové pláže sú ukryté pod korunami stromov a výhlad, ktorý sa vám rozprestrie pred očami na ničím nerušenú prírodu poteší každé srdce. Pravdou je, že si budete musieť pribaliť piknikový košík a zmrzku si tu tiež asi nedáte, ale na tú sa dá zájsť aj inokedy. Voda je osviežujúca, ale naše deti sa v nej pokojne čvachtali už začiatkom júna. Za mňa je toto jazero topka a určite sa sem ešte vrátime.



Jeden deň si oddýchnete a šup na výlet na tiesňavu Vintgar Gorge. Ale pozor. Je to turistická atrakcia číslo jeden a preto si za ňu priplatíte a ešte si treba aj privstať. Množstvo návštevníkov, ktoré sa tu premelie je naozaj neuveriteľné. Vstup pre dospelého stojí 10Eur, za parkovanie dáte 5Eur a za deti do 6rokov zaplatíte symbolické 1Euro. Videla som slečny prejsť Vintgar Gorge aj v opätkoch, ale ak si nechcete zvrtnúť členok, tak tenisky prípadne turistická obuv budú vhodnejšou alternatívou. V žiadnom prípade sa sem nevyberte s kočíkom, odporúčam nosič. Chodník nie je dostatočne široký na kočík, sú tam schody a miestami je aj poriadne klzko. Celá cesta zaberie dospelému maximálne hodinu a to aj s fotením sa na instáč či do rodinného albumu. Trasa má 1.6km v jednom smere a predpokladám, že sa budete chcieť vrátiť k autu. Treba zájsť až na koniec a pozrieť si vodopád Šum, na konci cesty je aj bufet a miesto, kde si naši tatíkovia spravili kúpanie pre ľadové medvede a dokonca bez pokuty. Nám to s detiskami trvalo niečo cez 2 hodinky a to sa fotilo, obdivovalo a jedlo.



Zástavka v Ljubljane a Portorož

Po pár dňoch prišiel rad na naše obľúbené balenie. Prisahám, že najhoršie je zbaliť chladničku a všetko jedlo, čo sme nepojedli. My si totiž kvôli deťom varíme. V reštaurácii by som to pravideľne psychicky nedala. Stačí mi tento adrenalín tak raz za týždeň. Samozrejme všade niečo zabudneme. Podľa mňa kým sa vrátime domov, tak v aute ostane tak polovica vecí. Nuž ale vyrazili sme a cestou do Portorožu sme sa stavili v Ljubljane, že dáme nejaký streetfood, spravíme si foteníčko a Zakyho unavíme niekde na ihre. Máme asi viac šťastia ako rozumu, lebo nám to celkom vychádza. Parkli sme v Ljubljane a vybrali sme sa do centra a narazili sme rovno na detské centrum Mala Ulica (fotografie z nej nájdete v tomto článku). Kočík sme parkli pred vchodom, zapožičali nám naň zámok a strávili sme tam celé dopoludnie. Za pár Eur sa vám deti vyhrajú na pána, majú aj všelijaké cvičenia, je to indoorové centrum, ale majú aj malé ihrisko vonku, ale tam sme sa ani nedostali. Zaky zostal hneď na začiatku pri autách, na toaletu už druhý krát išiel aj sám a aj Rebi si to užila. Potom sme skočili na street food a do centra a hurá k moru.



O pobreží v Slovinsku a mestách ako Koper, Izola a Piran som písala už minulý rok a jediné, ktoré sme vtedy nedali bol Portorož. Musím sa priznať, že zo všetkých spomínaných je pre deti najvhodnejší. Pláž síce nie je stále podľa mojich predstáv, ale už je tam aspoň dostatok piesku na to, aby to moje dieťa označilo za dovolenku, lebo ak neviete, tak dovolenka je tam, kde je pieskovisko. Kamienkovisko sa neráta. Za mňa ale Portorož nie je ničím extra oslnivý. Má jednu pieskovú akože pláž a bar Cacao, kde robia skvelé frapéčka, má detské ihro a ďalší bar hneď vedla, ceny sú oproti Francúzsku viac než priaznivé, ale tým to viac menej hasne. Keby som tam celý týždeň, tak asi neviem čo od dobroty.

Preto sme sa jeden deň vybrali schladiť na výlet do Postojnskej jaskyne a Predjamský hrad. Stihli sme vstup o 4tej a bolo to akurát, lebo sme tam strávili 2 hodiny. Lístok vyšiel na osobu okolo 25Eur a za deti sa neplatilo. Skvelý zážitok je to najmä kvôli vláčiku, ktorý vás odvezie do útrob jaskyne a potom aj naspäť. Pre mňa osobne by úplne stačila tá jazda, vláčik ide celkom slušne rýchlo a aj celkom dlho. Tu zase platí, že radšej nosič ako kočiar. Odskúšané na vlastných svaloch. Zmestiť sa síce zmestí, ale tlačiť ho hore kopcom a brzdiť smerom dolu, kde sa vám kĺže pod nohami je riadny adrenalín. Jaskyňa je krásna a rozhodne sa v nej schladíte, deti sme mali oblečené ako na zimu, bundy, čiapky a ideš. Ale ako vravím, všetko dôležité vidíte už z vláčika. Keďže sa už zvečerilo, tak hrad sme si pozreli iba z vonku a úprimne nám to stačilo. Vyzerá totiž parádne a naše deti sú ešte malé na rozsiahle exkurzie. V Portoroži sme si ešte pozreli tunel na cyklo trase Parenzana a rozlúčili sme sa na chvíľu s morom, drzími čajkami aj ich bohovskou svetelnou obrazovkou, čo osvetluje snáď celý Portorož.


Malá rekapitulácia mojich TOP 5 v Slovinsku, ktoré chcete vidieť s deťmi:

  1. Jazero Bohinj
  2. Tiesňava Vintgar Gorge
  3. Postojnská Jama (jaskyňa)
  4. Mala Ulica v Ljubljane
  5. Verejná piesková pláž v Portoroži

S vami sa priatelia vidím o týždeň a dám vám vedieť, čo sme stihli pozrieť pri Lago di Garda a ktoré mesto bolo pre mňa láska na prvý pohľad. A samozrejme zase som šlapala do kopca a tlačila kočiar, to už je asi nejaká moja úchylka.

You Might Also Like

0 komentárov