Oplatí sa ísť na Francúzsku riviéru s deťmi?...part 1

Wednesday, July 03, 2019

Cannes, Nice a Théoule sur Mer

Ahojte priatelia. Z očarujúceho Talianska sme sa cez milión tunelov presunuli na francúzske pobrežie a nuž ako to povedať. V Cannes ma prekvapilo množstvo vecí. Pripravovala som sa na honosné mestečko, kde sa koná ten slávny filmový festival, na luxusné obchody a kopec ľudí odetých od hlavy po päty v luxusných značkách a hádajte, čo? Týpka celého v Gucci som videla až jedného. V prístave kotvia luxusné aj menej luxusné jachty, nájdu sa tu aj drahé hotely, ale Cannes samé o sebe vyzerá ako staré rybárske mestečko. Na prvý pohľad nie moc očarujúco, ale ak mu dáte šancu, tak si vás môže získať. Svojimi dlhými plážami, bagetériami či citrónovým tartom. Ten je dokonalý dokonca aj v takom Lidli. A to mi môžete veriť, pretože som ich vyskúšala aj tam aj v patisserkach a boli skvelé. Každý jeden. Dokonca aj Zachariáš, a to je  milovník čokoládových koláčov, sa tým citrónovým napchával vo veľkom. Ak budete chcieť predsa len uniknúť k menším a menej veterným plážam, tak odporúčam mestečko Théoule sur Mer.





Cannes je mesto, kde som si konečne pripadala ako pri mori v tom mojom ponímaní - pláž od nevidím do nevidím a žiadne lehátka kam oko dovidí, ľudia iba kde tu, takže som sa nemusela báť, že niekomu prsknem piesok na uterák, ale to som ešte netušila aké poklady nájdeme, keď sa presunieme ešte trochu ďalej do Montpellier. Zaky sa potešil, že sme prišli na dovolenku a to práve vďaka dlhému pobrežiu, ktoré lemujú pieskové pláže, a popri ktorých večer vidíte cvičiť a behať kopu ľudí. Keď som vyberala miesta, kde budeme počas roadtripu bývať, tak som plánovala aj kam sa plus-mínus pôjdeme pozrieť. Chcela som vidieť Nice, Monako, Saint-Tropez aj Marseille. Realita bola však taká, že sme pre deti zvolili radšej pobyt pri mori ako sightseeing a zo všetkých mojich miest vo výbere skočili do Nice. Park Phoénix mal byť našou prvou zástavkou, ale strávili sme tam pol dňa a kvôli vetru sme sa nakoniec rozhodli opäť skočiť na malú plážičku v Théoule sur Mer.




Théoule sur Mer


Za pláž a lehátko s obsluhou si tu priplatíte, ale ak vám stačí ležať na vlastnom uteráku, tak mám dobré správy, lebo je to free na pláži bez obsluhy. Budete mať výhľad na hrad v mestečku Napoule, je tu chutná promenádka a malý prístav. Rozhodne odporúčam patisserku na hlavnej ulici neďaleko kostola. Netuším ako sa ten zákusok volal, ale vyzeral ako ružový špic a bol dokonalý. Vyberal ho Zachariáš a mám pocit, že na sladké má vážne nos. Pláž je v takom mini zálive a zrejme preto tu menej fúka. Dalo sa tu v pohodičke kúpať aj poobede, kedy v Cannes už duli vetry ako besné a k pláži sa dalo iba ťažko priblížiť.



Park Phoénix v Nice

Do tohto parku chodí veľa škôl a chápem prečo, je to rozkošný menší park, niečo medzi ZOO a botanickou a vonku je aj detské ihrisko, nuž deti sa tu nudiť nebudú. A nenudili sme sa ani my. Za lístky sme zaplatili 5Eur na dospelého a deti boli free. Posúďte sami, či by sa vám páčilo. Spravili sme si totiž aj zopár fotiek na pamiatku, veď ako inak. A to je vlastne spolu s letiskom všetko, čo sme v Nice videli. Btw jedlo a služby boli vo Francúzsku o poznanie drahšie oproti Taliansku. Aj na toto sa treba pripraviť. A potom ešte na to, že Francúzi sú proste Francúzi ak viete, čo tým myslím. Ak náhodou neviete hovoriť ich rečou, tak si pripravte nohy a ruky. Rozhodne sa zídu a strašne sa mi na nich páči, že aj keď očividne ich jazyk neovládate, tak na vás budú veselo hovoriť ďalej po svojom. Veď nejako to už pochopíte, nie? Je s nimi sranda.

Parc Mero v Cannes

Parkov je v Cannes viac než dosť a tento sme mali hneď za rohom. Zatváral sa o 7mej a celú dobu s nami bol v parku aj strážnik, bol to taký rozkošný eko/bio park, kde chalani hrali petanque a chvíľu som sa bála, čo pán strážnik povie na Zachariáša cikajúceho na ich bio strom, ale našťastie si ho nevšimol, ja som si tu strihla svoj plankový tréning, Zaky si rozbil peru a Reb si pospala. Ak sa ma pýtate, či by som sa do Cannes ešte vrátila, tak za mňa skôr nie. Som rada, že sme boli, páčilo sa nám, bolo tam fajn, ale išla by som si radšej pozrieť miesta, ktoré sme nestihli. A ak by niekoho zaujúmalo, tak oranžové šaty sú z kolekcie Lovely Pepa a tie, čo vám možno pripomínajú vankúš z Ikei sme pre mňa a Reb ušili s babinou Romi aaa objav na nezaplatenie je klobúk na zavezovanie, pretože vo veterných mestách, kde na vás pečie inak neprežijete. Teda ešte tak so šiltovkou, ale tá za mňa nejde úplne ku všetkým šatám.


You Might Also Like

0 komentárov