Ako ma zmenil mesiac bez cukru?

Wednesday, June 10, 2020


Ahoj priatelia! Nedávno skončil môj mesiac bez cukru a tak je čas zosumarizovať, čo mi priniesol. Do májovej výzvy som sa zapojila absolútne spontánne, keď som ju zbadala u Lucky z Fit Mama Projekt a vzhľadom na moju posadnutosť cukrom a sladkým mi prišla práve vhod. Boli aj ťažšie dni. Kedy som už mala pocit, že to nedám, ale zaťala som zuby a dala. Aj keď babka piekla buchty, langoše, jedli okolo mňa pizzu a čerstvý chleba a rožky kupovali snáď každý deň. Pretože obmedziť čokoládu je jedna vec, ale obmedziť čokoládu a pečivo je vec úplne iná. Tak poďme na to pekne poporiadku.

Ako vyzeral môj jedálniček?

Prvé tri dni som nejedla cukor vôbec. Jedla som iba zeleninu, bielkoviny a zdravé tuky. Poviem vám, že som bola aj pomerne hladná. Neviem, či mi tak rýchlo vytrávilo alebo mi toľko zeleniny nešlo dolu krkom. Tretí deň už bol kritický a pocítila som nedostatok cukru ako facku. Bolo mi aj celkom fyzicky ťažko, ale pomohol krátky spánok a magnézium. Od štvrtého dňa som si už dávala 1 ovocie denne. Po štyroch dňoch som pridala 1 mliečny výrobok. U mňa to bol buď kúsok syra alebo biely jogurt či tvaroh. Po týždni som si pridala už aj sladké ovocie ako čučoriedky a jeden mliečny výrobok denne navyše. Keďže som popri tomto chodila behať a skákala denne 500 skokov na švihadle, tak som si po cvičení robila aj drink s proteínom a kolagénom. Po 3 týždňoch som zaradila obilniny a kúsok horkej 70 percentnej čokolády. Nejedla som ju denne, ale keď som mala chuť, tak som si dala kocku. V poslednom týždni som zaradila už aj škroby a občas aj chlieb. Samozrejme som nepila žiadne sladené nápoje ani alkohol. Ani med do čaju som si nedala.


Ako sa zmenilo moje telo?

Na začiatok treba povedať, že túto výzvu som nebrala ako diétu. Bol to pre mňa spôsob ako si dať odvykačku od sladkého, lebo som cítila, že máme s cukrom nezdravý vzťah. To, že sa moje telo začalo hneď po prvých 3 dňoch meniť bol bonus. Odišla mi takmer totálne celulitída. A schudla som niečo viac ako 5 kíl. Na prvý pohľad na mne možno zmenu nevidieť, ale ja ju cítim aj vidím. Schudla som v oblasti pásu, obvod hrudníka aj boky sa mi citeľne zmenšili. Pohyb som mala plus mínus rovnaký ako predtým, takže za mňa je to jednoznačne jedlom. Nohavice, ktoré mám na sebe som pred 2mi rokmi ledva dopla, teraz mi sedia, tak ako majú. K mojej ideálnej váhe mi stále zostáva ešte kúsok cesty, ale verím, že si niečo z týchto návykov odnesiem už nastálo. A ešte jedna vec. Pred touto mesačnou očistou som pokojne zjedla každý deň nanuk, nejaké cukríky aj čokoládu. Teraz si dám nanuk raz za týždeň, čokoládu jedine horkú a zďaleka nemám také nutkanie na sladké ako predtým a to ani keď mám ťažký deň a deti jačia od piatej. 


Rozhodne mám v pláne absolvovať takýto mesiac každý rok. Nie je to jednoduché, a preto musíte vedieť, prečo to robíte, ak chcete vytrvať až do konca. Držím palce každému, kto sa na to dá. Pripravte si dopredu nápady na jedálniček, pretože variť pre celú rodinu 1 obed, pri takýchto obmedzeniach nie je sranda. 

Malý nákup, veľká pomoc

Nuž a ak ste rozmýšlali, že by ste si kúpili niečo lokálne, tak rozhodne je na to skvelý čas. Všetci slovenský a český lokálny tvorcovia sa určite potešia. Ja mám na sebe bomberu od Zuzky a na Instagrame ju nájdete ako pletkastudio. Má v portfóliu všetko možné - pulóvre, cropy, kardigány aj bombery.  Nohavice ste tu už videli a sú od mojej obľúbenej Petry Weingart. Od Peťky už mám nejeden kúsok a všetky milujem. Verím, že oba tieto kúsky mi zostanú v šatníku ešte veľmi dlho a aj na blogu ich ešte určite uvidíte. Kabelku mám svoju personalizovanú Victoria Handmade a prišla z Portugalska už pár rokov dozadu. Je to kúsok, ktorý bude podľa mňa nositeľný večne.





You Might Also Like

0 komentárov