Ako sa zbaliť s malými deťmi na Korfu iba do batohov?

Friday, September 17, 2021

Ahojte kamoši. Zopár z vás určite ocení moje tips and tricks na cestovanie lietadlom s deťmi s minimálnou pakážou. Zistila som, že aj napriek tomu, že sme mali so sebou iba batohy a 1 MALÝ PRÍRUČNÝ KUFOR, tak to pre mňa bolo zbytočne veľa vecí. Dokonca som im niektoré kúsky obliekla iba na fotenie a teda hlavne preto, aby ich mali, keď už s nami leteli. Vec, ktorú som nepoužila vôbec bola pikniková deka, ktorá mala slúžiť ako deka na pláž. Chvíľu som normálne zvažovala, že ju tam nechám, pretože zaberala polku kufra. Na Korfu a špeciálne v časti Kavos, ktorý je na juhu ostrova bolo minimum turistov a na lehátka si doslova nemal kto ľahnúť. Väčšinou neboli za poplatok, ale akosi sa očakávalo konzumné v bare daného hotela, ale úprimne, každý si snáď rád dá kávu či drink pri mori alebo bazéne, či? O snaku ani nehovorím, jedli sme všetko, deti si pochutnali na smažených kalamároch, grécky šalát je must have a šupli sme si aj baklavu. Bola taká veľká, že som mala dosť medu na rok a to sme jeden kúsok nezvládali zjesť všetci dokopy, ale za mňa bola fenomenálna a nie, nedá sa porovnať s tými, ktoré si kúpite v obchode a prinesiete ako darček domov. 

Ako optimalizovať počet batožiny?

Tak najskôr si povedzme, či sa bavíme o bežných ľuďoch alebo instagrameroch, ktorí z dovolenky potrebujú výstupy a každý deň sa 6x prezlečú. Ja som na pláž chodila doobeda v dlhých košeľových šatách a poobede v basic čierných šatách na ramienka zo Zary. Každý deň. Rebs točila dvoje šatky, chodila najmä v plavkách a tričku, ak slniečko už pripekalo pri ceste na obed, Zaky točil dvoje tričká, jedny plavky a šortky. Mali toho so sebou viac, ale teda zbytočne. Také mikiny nám boli platné len cestou späť, keďže u nás sa vtedy ochladilo o 15 stupňov. Ruth nosila dvoje bodyčka, troje opalovačky a pyžamko. Akože ak sa vám dieťa neprekaká 50x za deň, tak toho naozaj viac nepotrebujete. Cestovali sme v športovom, pre každé dieťa som mala na cestu ešte aj náhradné oblečenia, lebo nikdy nevieš. Brala som veľký kočík so športovou časťou, lebo som vedela, že Ruth v ňom spať nebude a na chvíľku akou je prechod po letisku od checkinu po gate to zvládne aj v sklopenej športovej časti.



 Tips and tricks - Nosič a sedátko je must have pre deti do pol roka.


Najdokonalejšou vecou je pri mimine určite nosič, lebo pri 3 deťoch proste potrebujete 2 ruky voľné a basta. Ďalší item na nezaplatenie je určite sedátko BabyBjorn, ktoré máme požičané a teda modlila som sa, aby sa mu nič nestalo, lebo budem musieť kupovať nové, ale všetko v poriadku, neboj Terez. Ak si požičiavate auto, tak si berte isto svoje vajíčko, máte istotu, že viete v čom sedí vaše dieťa. My sme na Malorke pre Zakyho požičiavali a jednak to bol problém zohnať a po druhé to bolo drahé. Za baby veci ako kočík, vajce, sedátko nedoplácate ani u low cost aeroliniek, ale overte si to u tej svojej. Wizz a Ryanair sú ok. Treba ich len označiť na checkine. 


Tips and tricks - Kočík stačí odovzdať pri vstupe do lietadla. 



Musíte sa s ním ale teperiť cez kontrolu, tam ho treba zložiť, dieťa vybrať a prejsť cez kontrolu, zase zložiť a idete. Nemôžete mať mimčo ani v nosiči, ten ide tiež na pás. Táto fáza môže byť stresujúca. Ide sa tam rýchlo, balíte 1000 tekutín, liekov, foťákov, kočiar, bábika, kadečo. Je samozrejme aj možnosť odovzdať kočiar na check ine ako nadrozmernú batožinu. Zvyčajne je na to separé priestor, ALE. 

Ale môže sa vám stať rovnako ako nám cestou z Korfu, že sa let oneskorí. Miesto odletu o 3tej sme zrazu leteli o 6tej, čo znamenalo 5 hodín strávených na GATE. Verte, že ten kočík by ste mali v tej chvíli radšej pri sebe. Je to na vás, just saing, že ja ho už skôr neodovzdám a teda beriem už len cestovný, sorráč kiddos. 



Výber letoviska a transferov

Predpokladám, že ako kupovať letenky a ubytovanie nemusím písať. My necestujeme s cestovkami. Robím si sama prieskum miesta kam idem, používam práve blogy. Kvôli deťom vyberám letoviská resp. ubytká priamo na pláži a tá pláž musí byť piesočná. S kamienkami za mnou nechoďte, ani s mólom či inými chuťovkami. Moje deti majú 5, 3 a 0 rokov, takže viem, čo pre ne potrebujem. Rozhodne nechcem aby mi ich po vybehnutí z hotela zrazilo auto na dvojprúdovke, ktorá ma delí od pláže. Rovnako nechcem, aby do mora skákali z útesu. Plytký a pozvolný vstup je to, čo pre krpcov hladáte. Na bookingu si viete teda vo filtri zakliknúť možnosť NA PLÁŽI!!! a rovnako chcete ubytko, ktoré poskytuje transfer, pretože ak si neberiete auto, tak hotel vás vezme lacnejšie ako taxi a s mini deťmi sa teraz asi nechcete trepať miestnou MHD. Počkajú vás pekne pri príletovej hale s ceduľkou a klimatizovaným tátošom. 



Tips and tricks - kuchynka je pri deťoch na nezaplatenie.

Áno, áno, môžete namietať, že vy si na dovolenku idete oddýchnuť a nie variť 5-chodové menu, ale pre mňa osobne je pokojnejšie strávený čas, keď mi dieťa nezdrhá z reštiky skôr ako dostanem jedlo na stôl. Celkovo malé deti zvyčajne nie sú vzorní a tichí konzumenti ani pre okolitých ľudí, takže navariť špagety s kečupom a syrom,  cestoviny s makom či inú easy - peasy mňamku naozaj zvládne každý. Zjeme si to v relatívnom pokoji na terase, ak sa potrebujú poplaziť po zemi, ponaháňať a neviem čo ešte pri jedle, tak na teraske pri vašej izbe je to naozaj lepšie. Prípadne si zaplaťte ALL INCL., pre nás to bude až keď deti normálne zjedia aspoň 2 kúsky pizze či celý tanier jedla, inak sú to len do vzduchu vyhodené peniaze.

Ak vám napadne ešte niečo, čo by ste pred cestou chceli vedieť, tak mi pokojne napíšte.  


Btw, čo sa Korfu týka, tak môžem s deťmi odporučiť. Rozhodne by sa oplatilo požičať auto a pojazdiť ostrov. Ja som si to sama netrúfla, keby tam mám drahého, tak pobeháme isto. Trošku mi to zanedbané prostredie hralo feelingom Mexika, ale malo to svoj šmrnc. Je dosť možné, že nás sem ešte zavanie vietor, veď sme koniec koncov nevideli ani hlavné mesto Kerkiru. Čo sa cien týka, tak vás gréci nezrujnujú. V letovisku sú potraviny cca ako doma, možno 20 centov nad naše ceny. Káva na pláži za 3eurá, ale neskutočne dobrá, drinky 6-10eur, jedlo v reštike na pláži za naše ceny si myslím. Predjedlá okolo 6eur, hlavné okolo 10eur. A nezabudnite, že VODA NIE JE PITNÁ, treba si kupovať balenú - 6 fliaš 2-3eurá. 


You Might Also Like

0 komentárov