Menorka s deťmi - kam na výlety?

Wednesday, October 20, 2021

Ahojte kamoši, chcela som písať dobré ránko, ale to sa už pred 10tou asi nedá povedať. Dnes som sa rozhodla hodiť vám zopár tipov, kde sa s deťmi zabavíte na Menorke. Ostrov je to krásny, taká malá sestra Malorky a rozplývať sa tu môžete nad pohľadmi ako sa rozbúrené more plieska o obrovské skaly takmer na každom kroku. Calas - čo sú malé zátoky s plážami sú roztrúsené po celom ostrove, ale pozor! Cesta k nim vedie zväčša cez lesík a pripravte sa na takú 35-45 minútovú prechádzku, miestami až ľahšiu túru. Na tomto ostrove sú tenisky must have, v šľapkách by sa vám po skalách asi nechcelo poskakovať. Zvládnu ich aj deti - v nosiči, na koni a tie staršie aj po vlastných. Letenky na Menorku na jeseň zoženiete za smiešnych 18-20Eur a let netrvá ani 2hodiny. Ak vás teda zaujíma, čo vám s deťmi tento ostrov môže ponúknuť, tak poďme na to. Rozdelila som vám výlety na 1-dňové tripy, ktoré si môžete podľa ľubovôle šupnúť pomedzi dni na pláži. 


Výlet 1 - LITHICA - labyrint a botanická záhrada a CIUTADELLA

Ak by som mala vybrať iba jedno miesto kam ísť s deťmi, tak za TOP lokáciu by som určite zvolila práve Lithicu. Toto miesto treba s deťmi určite navštíviť. Lithica vznikla v kameňolome, v ktorom sa ťažil kameň manuálne aj mechanicky a dnes svojím labyrintom láka turistov z celého sveta. Časť cesty po modrej trase je prechodná aj pre kočiar, ale pokojne sa s kočiarom dostanete až k bludisku. Ľahšie sa vám však pôjde s nosičom, veď čo si budeme. Jedno menšie bludisko je aj v botanickej záhrade, nájdete tu aj veľmi fotogenickú stredovekú záhradu, tam sme si zo stromu odtrhli granátové jablko a ochutnali plody z "jahodového stromu" - orig. STRAWBERRY TREE a sú neskutočne sladké. Pokojne by som si ho nasadila do záhrady. Veľkosť lomu vás uchváti, len pri menších deťoch odporúčam dlhé nohavice. Rebs sa 2x šmykla na kamienkoch a odniesli si to kolienka aj hlava. Pribalte si obrázkové leukoplasty a dobrotky ako bolestné.  Lithica sa nachádza kúsok od bývalého hlavného mesta Ciutadella, tak odporúčam sa tu staviť na obed - napríklad na takeaway v PIQNIQ (Calle Seminari 10) - je to v centre, tak tam nechoďte autom, waze vás tam totiž pokojne dotiahne cez centrum, uličkami pri katedrále a ľudia sediaci vonku v reštike na vás budú pozerať ako na bláznov, keď ich budete míňať tak tesne, že budete cítiť chuť ich obeda. Majú dobrú kávu a odporúčam aj tuniakový sendvič (prosím nepredstavujte si tuniaka z konzervy - dostanete krásne pripraveného čerstvého tuniaka, naše deti sa išli umlátiť, Rebs si dala aj hamburger) a skočte isto aj na GELATO, lebo zmrzku si po návšteve Lithici všetci zaslúžite.


VSTUP - 6Eur pre dospelých

Lithica - fountain

Ciutadella - gelato
Ciutadella - old town
Lithica - labyrint
Lithica - botanical labyrint
Lithica - medieval garden
Lithica - under Strawberry tree


Výlet 2  - FAR DE CAVALLERIA - maják s múzeom a pláž CALA PREGONDÓ

Maják FAR De Cavalleria sa nachádza na severe ostrova a môžete si to spojiť s výletom na pláž CALA PREGONDÓ, je to jedna z tých, kde odparkujete auto, obujete tenisky a odšlapete si dobrú pol hoďku, ale verím, že stojí za to. My sme maják absolvovali posledný deň a tak sme pláž s prechádzkou vymenili za pláž pre deti a bez šľapania - SON BOU. Far de Cavalleria je najstarší maják na ostrove. Jeho svetlo osvietilo more 1x v roku 1857 a žiari na vzdialenosť 26 námorných míľ. Výrazne zredukoval počet stroskotaných lodí. Medzi 14.-18.st. ich tu totiž stroskotalo viac než 700. V blízkosti majáku sa nachádza aj malá jaskyňa, ktorá vás dovedie k oknu s výhľadom na more. Na vrch majáka sa nedostanete, ale vnútri je malé múzeum, a ak si dáte na teraske nápoj, tak máte vstup s 30 percentnou zľavou za 2Eurá.

VSTUP - 3/2Eur (so zľavou) pre dospelých

FAR DE CAVALLERIA

Vstup do jaskyne

Vstup do jaskyne opačný pohľad

Múzeum v majáku FAR DE CAVALLERIA

Výlet 3 - BINIBECCA VELL a pláž SON BOU

Doobeda sa vydajte do španielskeho Santorini, ako sa prezýva malé mestečko s výraznou bielou architektúrou a jedna z turistických atrakcií Menorky - Binibeca Vell. Mestečko je to maličké a v uličkách sa nepotúlate zrejme hodiny, ale zopár fotiek si určite odnesiete, my sme sa tu aj najedli a potom naše kroky viedli na pláž na juhu ostrova v mestečku Son Bou. Pláž Son Bou je to široká a dlhá a za mňa veľmi podobná pláži s dunami vo francúzskom Montpelierre. Krásny piesok, priezračná voda a pozvolný vstup do mora z tejto pláže spravili top voľbu pre nás - rodinu s deťmi. Vstup na duny je zakázaný, ale rozhodne tu oceníte reštauráciu hneď na pláži, otvorenú aj v októbri a dokonca aj počas sviatkov. Ceny sú primerané veľkosti porcie a kvalite jedla. Paellu naši dvaja dospeláci nezvládli pojesť ani omylom, patatas bravas, smažené kalamáre a pizzu sme si dali druhý deň už priamo na pláži. Tento raz sme využili aj našu piknikovú deku. Za lehátka si tu totiž priplatíte - 17Eur na celý deň za slnečník a dve lehátka. Deka zrazu vyzerala ako skvelý nápad, lebo ja osobne peniaze radšej prejem ako presedím. Och a deti okrem naháňania čajok radi ponaháňajú kačky, áno počujete dobre - kačky. Na pláži nie je núdza o kačky, sliepky či kohúty. 

Binibecca Vell

Uličky Binibecca Vell

Zaky 

Binibecca Vell - more

Binibecca Vell - turisten

Schovka v uličkách Binibecca Vell

PLATJA SON BOU

Zaky stavia majáky na pláži Son Bou

SON BOU pláž

SON BOU - more

Oddych na Son Bou pláži
Rebs na Son Bou pláži

Zaky a Ruth na pláži Son Bou

V tomto článku som vám zhrnula výlety na 3dni, ale pridám ešte zopár tipov aj v ďalšom článku, keby sa vám chcelo lietať po ostrove ešte zopár dní. Budú aj fešn tipy a čo vás môže pri dovolenky s deťmi prekvapiť. 

You Might Also Like

0 komentárov