Menorka s deťmi 3 - pláže v okolí mesta Ciutadella

Saturday, August 13, 2022

Ahojte kamoši. Dnes je ten deň, keď som sa na pár minút ocitla bez obliehania tarzanmi a tak pri zvuku varenia zemiakov k obedu píšem zopár tipov na pláže v okolí mesta Ciutadella. Ak by ste si to hodili do Googlu, tak by vám pár z nich ukázalo, ale nedozvedeli by ste sa veci, ktoré vám prezradím ja. Btw asi tušíte, že pláže v sezóne a mimo nej sú trošku iné, a tak viem povedať, na ktorú sa s deťmi oplatí šľapať a kam nie. Niektoré pláže sú skrátka lepšie mimo sezóny, rovnako ako naše prvé ubytko u Olivera, ktoré sme mali cez Airbnb. Nájdete ho ako Dovolenkový dom Villa Ana 2, cena je skvelá aj počas sezóny, ale to najmä preto, že vilky nemajú klímu a to kamoši môže byť killer dovolenkovej nálady. Mimo sezóny ju asi vôbec netreba, ale keď teplota vonku dosahuje 40 stupňov, tak vám ťažko pomôže, že ventilátor robí fúúú fúúú a rozfúka tých parádnych 33 stupňov, čo máte večer v izbe dokola a k tomu hučí ako keby spíte pri motore auta. Ale aby som nebola príliš prísna, tak treba povedať, že ubytko je super pre partiu mlaďasov aj rodinu, vilky majú spoločný veľký bazén a keď vám večer deti zaspia, tak sa o zábavu rodičov na dvore a pri bazéne naozaj nemusíte báť. Kuchyňa má všetko potrebné, chladnička je veľká a vila má 3 spálne a 2 kúpeľne. Pláž CALA BLANCA je 5 minút chôdze a asi minútku od ubytka je jaskyňa COVA DE S'AIGUA, ktorá bola beznádejne vybookovaná, tak objednávajte dopredu. Deti do 8 rokov sú free, od 8-15 za 5Eur a od 15 rokov za 10Eur. My sme to teda prežili aj bez klímy, ale v takom teple odporúčam jedine S KLIMATIZÁCIOU. Lenže my vlastne už v sezóne nikam do tepla nepôjdeme, zhodli sme sa, že to nie je nič pre nás. Potrebujeme teplotu do 28 stupňov a všetko nad nás zabíja. Tak poďme už na spomínané pláže. Prelúskame sa cez 3 a posledná bude podľa mňa tá naj.

PLAYA CALA BLANCA

Táto mini plážička je dobrá, ak bývate práve vo Ville Ana. Je na skok a ráno na nej nie je ani noha, okolo 10tej sa otvára bar a nájdete tu aj reštiku. S voňou kávy, ale na pláž privanú aj turisti a mini rozkošná plážička bude mať ľudí hlava-nehlava. Zátoka je rozkošná, ale keď prichádzajú ľudia, ja odchádzam. Káva do ruky a čus. V lesíku si dáme rýchlu sprchu a šup na ubytko, rýchly obed a fijú na inú pláž. Ak v okolí nebudete bývať, tak sa ani nezaťažujte dávať túto pláž do WAZEu. Inak vôňa síry tiež nie je úplným lákadlom.

PLAYA ARENAL DE SON SAURA

Na Tripadvisore je táto pláž popísaná ako tá z Karibiku a teda musím uznať, že piesok je tam naozaj krásne biely, voda je nádherne tyrkisová, ale v sezóne tam aj o 6tej večer bolo viac ľudí ako mi bolo milé. Teplo také, že som si spálila ramená o 6tej VEČER, kým sme tam došlapali a rozhodne tam žiaden bar nenájdete aj keď internet bude tvrdiť niečo iné. Je to divoká pláž s dreveným chodníkom rozprestierajúca sa na dvoch častiach oddelených skalami, na prvej je viac rias a viac fúka, vzdialenejšia je čistejšia a menej veterná, ale teda viac si pošlapete - cca 20 minútová prechádzka. Čo sa mne osobne páči, že okolo pol 8mej na pláž vedú kroky miestnych, berú si stolíky a stoličky, stany, deky a mieria k večeri pri západe slnka. Romantika a atmoška ako z filmu, keď budú deti väčšie, tak toto si isto strihneme.

PLAYA LA VALL

Túto pláž nájdete asi skôr pod názvom CALA D'ALGAIARENS a za mňa bola z týchto spomínaných naj z viacerých dôvodov. Prvým bolo, že  cesta od parkingu ku pláži bola cca 6 minút, pri parkingu bol borovicový lesík, takže som mohla nechať vyspať Rebs a Ruth v tieni a na pláži stráviť celý deň. Nebol tu síce bar, ale milý španiel chodil okolo a ponúkal chladenú vodu, kolu, pivo a nanuky. Zátoka má dve časti. My sme zostali v prvej, ale pokojne sa prejdite aj na tú vzdialenejšiu, keď máte chuť, určite tá prechádzka stojí za to. Na pláži sú do 6tej aj záchranári ako z Baywatchu. Na tejto pláži si asi moc nezaplávete, respektíve sa budete musieť prejsť kúsok ďalej, pretože počas veterného dňa sú vlny, vhodné skôr na šantenie ako na plavecký výcvik. Ja preferujem pokojnejšie more, ale deti si to užili a mimochodom na Menorke sa naozaj nemusíte o deti báť. Vstup do mora je naozaj pozvolný, budete kráčať do nekonečna a voda vám bude po pás, niekde meter-dva od bóje je voda hlbšia, ale tam až vám malé deti asi nezájdu. Sčítané, podtrhnuté - táto pláž je bombová, ale dám vám tip aj na bonusovú, je blízko a boli sme na nej na jeseň - volá sa Cala Pilar, je to troška šlapačka a v sezóne tam choďte radšej až podvečer. Má červený piesok a úžasný vibe. Tu je link na článok, kde sú k nej aj fotky.


Ešte zopár rád na záver:

- pláže sú zvyčajne divoké, bez barov - odporúčam vziať vodu do termosky

- deka a slnečník, prípadne dva sú must have

- na pláž treba ísť skoro ráno alebo cez obed, kedy už niektorí ľudia odchádzajú, aby ste zaparkovali a na najfrekventovanejšie pláže sledujte sveteľnú signalizáciu, či je parking free alebo full

- autopožičovňa za nás jedine AUTOS MENORCA - väčšie auto na týždeň okolo 200Eur plus nič neriešia, keď vraciate, len musíte mať dotankovanú plnú nádrž

Ak vám ešte niečo napadne, tak pokojne píšte. Som na dráte. 


You Might Also Like

0 komentárov