Zo života rodiča...

Wednesday, September 11, 2019

Ahojte kamoši. Ľudia rozhodli o tom, že dnešný článok budú sprevádzať fotky a lá LADY IN RED, hahaha. Nafotili sme ich pri našej poslednej ceste do Prešova do Zakyho škôlky a poviem vám, že to bolo naozaj náročné rozhodnutie. Nemyslím teraz obliecť si červené šaty, takéto rozhodnutia zvládam pomerne jednoducho, ale rozhodnúť sa, čo so Zakyho akademickým životom. Je to totiž najbližšia Montessori škôlka v okolí a my sme boli presvedčení, že to dáme. Raz darmo sme trošku rojkovia. Prvé dva týždne chodil Zaky na pol dňa a my sme ho v pohodičke čakali v meste, na káve a koláčiku. Ale čoraz viac nám bolo jasné, že zvládať cestu Hažlín-Prešov nebude také easy v daždi, snehu a metelici a už vôbec nie 2x za deň. Štyri hodiny v aute sú štyri hodiny v aute. Ďalším faktorm bolo skoré vstávanie a predsa budiť 3-ročné dieťa o šiestej ráno je podľa mňa pomerne zaťažujúce. A teda takto. Viete, že si nerada dávam nejaké prívlastky k statusu matka, pretože sa nepovažujem za mamu, čo by nejako strašne hrotila, čo sa moje dieťa v škôlke naučí, ale musím uznať, že už za tie 2 týždne robil Zaky pokroky a to ako boli deti organizované, všade bol už od rána pokoj, tak to celkom intenzívne kontrastovalo s tým, čo nás čakalo v našej aktuálnej škôlke. Deti lietali kade take, hrali sa so všetkým, čo im prišlo pod ruku, nuž bol tam taký jemný chaosík, ale verím, že sa to utrasie. Rovnako ako verím, že Zaky bude  mať rovnakú šancu byť v živote úspešný, aj keď strávi pár mesiacov v inej škôlke ako tej, ktorá by bola pre ňho tá naj. Samozrejme z nášho pohľadu, pretože viete čo?


Preferencie detí vs. preferencie rodičov


Pretože zatiaľ, čo my hodnotíme učiteľov, učebné postupy, individuálny prístup, tak deti riešia iba to, či sa tam hrajú tak ako chcú, s kým chcú a koľko chcú. Inak rodičovstvo je celkom záludné. Najmä teda v tom koľko otázok otvára, čo ste ani vo sne netušili, že budete riešiť. No vážne, spýtajte sa samých seba, či máte so svojou polovičkou jasné do akej škôlky vaše dieťa pôjde, kedy dostane prvú sladkosť, čokoládu či lízatko a či vôbec? Budú vaše deti chodiť v Barefootoch či v pevných topánkach? A to je iba začiatok. Neskôr prídu interakcie s inými deťmi, zatiaľ čo ste si ich piplali doma, tak vám ani na um nezišlo aký typ je vaše dieťa. Je to ochranca alebo bojovník? Ako budete reagovať na iné deti, ktoré pôjdu po krku tomu vášmu? Je celkom sranda toto sledovať, kým sa vás to netýka a vlastne aj potom, ak ste nad vecou a pohľady ostatných mamičiek máte tak nejak na háku. Osobne som si myslela, že Zaky je ochranca, ale čím ďalej tým viac mi je zrejmé, že sa z neho stáva bojovník, ale so šarmom. Bože ochraňuj nás, keď aj Reb bude takáto akčná a čosi mi napovedá, že to bude presne tento typ ženskej. Už ju snáď ani nemôžem viac zbožňovať. Ale kam týmto celým vlastne smerujem?



Rozhodnutia utvárajú náš život

Smerujem k tomu, že deti vás postavia pred nekonečné množstvo otázok, na ktoré si budete musieť sami odpovedať. Pred milióny rozhodnutí, ktoré budete robiť v dobrej viere pre ne, pre vaše deti. A ja verím, že nech sa už pri čomkoľvek rozhodneme akokoľvek, tak som si istá, že to tak bude správne. Viem, že Zaky sa má dobre, do škôlky sa teší, napriek rýchlej zmene mám pocit, že na ne vie celkovo reagovať lepšie ako ja. Škôlku má blízko, tak sa tam každé ráno vieme prejsť, v prípade, že by sa čokoľvek stalo, sme pri ňom na skok a keď sa priblíži to krásne jesenné a sychravé počko, tak nebude musieť vysedávať v aute v zápche. Nuž a najlepšie na tom je, že keď sa vrátime do Bratisky, môže pokojne zase začať v Montessori škôlke, ktorá nebude zrovna v inom meste. Z tohto pohľadu to tu majú rodičia oveľa ťažšie. Raz darmo možností tu nie je zďaleka toľko ako na západe nášho malebného Slovenska, ale taký je už raz život, že áno. A teraz v rýchlosti k môjmu outfitu, lebo teda stále sme tu na fashion blogu, všakže. Je to už snáď moja piatková rovnošata. Červené šaty, klobúk a čižmy, ktoré hŕkajú tak, že žiaden cowboy by sa zrejme nehanbil, tak to je fungujúca mestská parádička na koniec leta ako lusk. 


You Might Also Like

0 komentárov